Budapest Folkfőváros

 

2015. szeptember 22-én a Bazilika előtti téren 100 táncos, zenész és énekes lépett fel egyidejűleg. A „Budapest Folkfőváros” című nagy sikert aratott film a magyar népzene és néptánc hagyományainak felelevenítésére és népszerűsítésére irányuló nagyszerű törekvés, köszönet érte az ötletgazdáknak és minden résztvevőnek!

A film hátteréről, céljáról a Start Plusz vendégeként Berecz István, táncos, a Fonó Budai Zeneház népzenei művészeti vezetője és Mezei Áron, a film kreatív producere és vágója beszélt. „Sajnos a magyar társadalom java része nem ismeri a saját kultúráját”- mondta Berecz István, a Fonó népzenei művészeti vezetője aki külön kiemelte, hogy a felvétel célja annak bemutatása is volt, hogy városi közegben is működik a népzene művelése.
A filmben egy karakteres „mezőségi szökős és egy sűrű csárdást” adtak elő, mely tájegység Kolozsvártól nem messze található és a táncházmozgalom egyik legnépszerűbb tánca a maga erőteljes, jól követhető dinamikájával. „A parasztember nem görcsös erőfeszítéssel akarta megőrizni a kultúrát, hanem ki akarta magából adni a feszültséget és úgy szórakozott, amije volt. Ezért maradt fent a tánc és a zene”- mondta Berecz István aki a Fonó fennállását 2015-ben ünneplő rendezvények közül a november 29-i zárónapon fellépő tuvai Huun Huur Tu torokénekeseket emelte ki és ajánlotta a nézők figyelmébe.

A Huun-Huur-Tu együttes a hagyományos tuvai torokének stílus legismertebb képviselője, azé a különös énektechnikáé, mely során egy énekes egyszerre két-három hangot is megszólaltat.
Az együttes 1992-ben alakult Oroszország autonóm köztársaságában, Tuvában, mely Szibéria déli részén a mongol határon fekszik. Az itt élő, türk-mongol nyelvet beszélő tuvinok dalaiban, akárcsak életükben központi szerepet játszik a természet, a környezet, az állatok. A Huun-Huur-Tu a régi dalokat és dallamokat saját készítésű, hagyományos hangszerek kíséretében adja elő. „Ez egy ismeretlen, mégis könnyen érthető, egy túlvilági, de mélyen lelki zene, mely a természet hangjaiban gyökerezik.”

Huun Huur Tu együttes felvétele (Forrás: YouTube)

 

Egy korábbi felvétel, mely szintén azt igazolja, hogy nincsenek határok, hiszen a zene mindenkié. Mert nyelve egységes, maga a Lélek nyelve…

Lajkó Félix és a Huun Huur Tu Budapest Folk Est felvétele (2010.05.15.)

 

Népzenei, néptánc hagyományainkat felelevenítő, ismertető programok gazdag ajánlata a Fonó Budai Zeneház oldalán olvasható.

Bors Melinda299 cikk

Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása. Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása. Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása.

0 hozzászólás

Szólj hozzá

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password