Gondolatok a hamarosan induló Foci EB kapcsán…

valogatott-csapat
 

A Salfold Egyetem szuperszámítógépe (SAM) segítségével készült lista alapján az Aranycsapat lett minden idők legjobb focicsapata. A valaha volt 10 legsikeresebb válogatott listáját a BBC állította össze, mely három éves ciklusokban vette tekintetbe a győzelmi mutatókat, a szerzett és kapott gólok számát, az ellenfelek erejét és azt, hogy az egyes csapatok milyen téttel bíró meccseiket játszották le a legjobban. Így került a ranglista élére Puskás Ferenc legendás csapata, akik az 1953-55 közötti időszakban a játszott 30 mérkőzés 80 százalékát nyerték meg és csak 3%-ot veszítették el. Ezzel nem kisebb hírű csapatokat előztek meg mint a hetvenes és a kilencvenes évek brazil válogatottjai vagy akár a 2009-2011 közötti világverő spanyol együttes.

Mindig jó érzés tölti el a szívünket, még ennyi idő után is, focikedvelőkét és kevésbé focirajongókat egyaránt, ha a magyar géniusz csapat vitathatatlan érdemei esnek szóba. Különösen így az idei foci EB előtt, ami ismét 100 milliókat ültet képernyők elé. Különösen, mert azóta nem történt még csak megközelítő eredmény sem a hazai futball életben. (a szerző kiegészítése: 2016. június 15.: Bár a mostani EB nagyon ígéretes, hiszen csapatunk az első meccset fantasztikus győzelemmel, rég nem látott küzdeni akarással 2:0 arányban nyerte Ausztria ellen, melyhez tiszta szívvel gratulálunk és reménykedünk a további sikeres folytatásban!)

De voltaképp nem csak ez számít, hanem az összetartozás élménye, a közös beszédtéma, a baráti összejövetelek és együtt szurkolások, amikor egy kicsit megáll az idő ebben a varázsban…
Persze, semmi nem helyettesítheti azt az érzést, amikor a hazai csapatért dobban össze az ország szíve a sorsdöntő pillanat előtt. Amikor a lélegzet is megszűnik a továbbjutást jelentő tizenegyes rúgásra készülő játékos kapura fókuszált tekintetétől… Ebben a pillanatban a légy zümmögése is szentségtörő hangorkánnak tűnik hiszen ezen áll vagy bukik az Élet, ebben az egyetlen koncentrált, mégis végtelennek tűnő időtöredékben. Ekkor dől el, hogy a hős időtlen időkre felmagasztosul vagy végképp elbukik. Hogy belövi a labdát vagy kihagyja a soha vissza nem térő lehetőséget, milliók tekintetének, hazafias érzelmének kereszttüzében…

Büszkék lehetünk, teljes joggal és minden nemzeti érzületünkkel az Aranycsapatra!
De elgondolkodtató, hogy mennyire kevés szó esik egyéb sportágak rendkívüli hazai képviselőinek teljesítményeiről, amit időnként a világ egyéb országaiban jobban ismernek és elismernek mint nálunk.

Pedig az elért eredmények mellett mérhetetlen mennyiségű felkészülés, lemondás, kitartás, családi és baráti segítség és összefogás, valamint a sportág iránti alázat vezet a dobogó felső fokának eléréséhez minden egyes, anyagilag kevésbé támogatott és kisebb nyilvánosságot élvező sportág esetében is.

A teljesség igénye nélkül néhány kevésbé ismert magyar érdem:

Hosszú Katinka úszónőt 2016-ban immáron másodszor választották meg a világ legjobb sportolójának (Forbes magazin). Katinka ötszörös világbajnok magyar gyors- és vegyesúszó, olimpikon. Az első olyan versenyző, aki egy időben tartja a világcsúcsot rövid pályán mindhárom vegyesúszó számban.

A magyar női vízilabda válogatott 2016-ban kétszeres világbajnoki győzelme mellett ismét Európa-bajnok lett. Bíró Attila tanítványai szédületes játékkal győzték le a holland válogatottat az Eb-fináléban és ezzel kvalifikáltak magukat a riói olimpiára.

Lázár Vilmos nemzeti büszkeségünk, hétszeres kettes fogathajtó világbajnok, tízszeres kettesfogathajtó magyar bajnok és derby-győztes. A díjhajtás rekordere, hiszen hat évig 1997 és 2003 között veretlen volt a hazai és a nemzetközi versenyeken.

Kassai Lajos lovasíjász és Mónus József távlövő íjászunk világra szóló, a magyarság hírnevét öregbítő és az ország hírét vivő érdemei a honlapon részletesen is olvashatóak.

2015. pedig egyenesen történelmi esztendő volt a magyar sport krónikájában…

Labdarúgó-, jégkorong- és női röplabda-válogatottunk hosszú évek után szerepelt és szerepelhet ismét az élvonalban, a Veszprém férfi kézilabdacsapata pedig a Bajnokok Ligája döntőjéig menetelt. Miklós Edit sporttörténelmet írt alpesi síben.

Nyolc aranyérmet nyertek a magyar sportolók a baki Európa Játékokon, a vizes sportágakban pedig aranyat aranyra halmoztak kiválóságaink. A kazanyi vizes világbajnokságon három arany-, három ezüst és négy bronzérem, az izraeli Netanjában rendezett rövidpályás Európa-bajnokságon pedig 15 érem – ebből 11 arany – volt a magyar termés.

Gálfi Dalma a korosztályos tenisz-világranglista első helyén zárta az évet.

Visszakanyarodva a focihoz, volt már bírónk is a világon egyedülállóan az év legjobb játékvezetője Puhl Sándor személyében, aki négyszer és abból háromszor egymást követően kapta meg az IFFHS (Nemzetközi Futballtörténészek- és Statisztikusok Szövetsége) nemzetközi szakemberei által adható legmagasabb szakmai elismerést.

Egyszóval, futball Európabajnokság ide vagy oda, kívánom hogy legyen színvonalas a játék és adjon sok önfeledt, örömteli percet a versengés, de legyünk nyitottak és odafigyelőek az egyéb sportágak hazai képviselőinek érdemeire is, hiszen ők a maguk területén éppúgy beleteszik minden tudásukat, szívüket és tehetségüket azért, hogy a dobogó legfelső fokán állva a magyar zászló lobogjon és a magyar Himnusz zendüljön fel.

Bors Melinda299 cikk

Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása. Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása. Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása.

0 hozzászólás

Szólj hozzá

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password