Fényeskert Tata

cimkep
 

Tata a Dunántúl északi részén, a Bécset Budapesttel összekötő M1-es autópálya mellett fekszik, 8 km-re a megyeszékhelytől, Tatabányától. A Gerecse hegység nyugati lábánál, a Vértes hegység ölelésében található közel 24 000 lakosú város gazdag múltra tekint vissza.

Melegvizű forrásai, a kedvező természeti körülmények évezredekre nyújtják vissza a település történetét. Már az őskorban lakott hely volt, ezt bizonyítják a volt piarista gimnázium alatt talált leleltek is. Tiszta forrásaival, hatalmas tavaival, csörgedező patakjaival vívta ki magának az országosan is elismerő címet. Több régi forrás indult meg ismét, és teszi Tatát szó szerint is a “Vizek Városává”

Az Esterházy család több mint 200 éves uralma idején alakult ki Tata barokkos arculata. Fellner Jakab városi főépítész tervei alapján épült többek között a Szent Kereszt-plébániatemplom és az Esterházy-kastély

Tata ma is sok látnivalóval büszkélkedhet: a Kálvária-kápolna, a víztorony, a Kapucinus-templom, az Öreg vár, az Esterházy-kastély, a vízi vágóhíd. Főbb látnivalók közé sorolható, az Angolkert, a Kiskastély, és a Pálma ház (mely rendezvényházként működik), valamint az 1510-ben Tatán lezajlott országgyűlés emlékét őrző Harangláb is.

Tata minden évben színes programokkal várja az ide látogató turistákat. Ilyen program a Tatai Sokadalom, az e hét végén megrendezésre kerülő Víz Zene Virág fesztivál, a Barokk fesztivál, és a szabadtéri színpadon rendezett nyári színházi napok. Ősszel pedig az Öreg-tavi Nagy Halászat és a Vadlúd Sokadalom várja az idelátogatókat.

Ebben a csodálatos kis városban álmodta meg egy csapat, hogy a hely adottságait kihasználva megvalósítja álmait, és egy közösségformálást megcélzó parkot hoz létre. Egy olyan helyet, ahol a résztvevők a természettel egységben élve feltöltekezhetnek, erőt meríthetnek a hétköznapokra és válhatnak nyitottá a bennük megszülető változásokra.

patak


Küldetésünk egy olyan park létrehozása, melynek lényege a közösségalkotás, vezérelve a szeretet, megnyilvánulása pedig a természet harmóniájának közvetlen megélése…
Jelenkori társadalmunkban az emberek egyre inkább befelé fordulnak, eltávolodnak egymástól, kiszakadnak a közösségből, s ez gyermekeink esetében a legjellemzőbb. A régi társadalmakban élt emberek számára a közösség adta a lelki erőt, az erkölcsi tartást, a hitének megerősítését, legyen az bármilyen irányú. A közösségért volt érdemes élni és meghalni. Ehhez viszont kellett a szeretet és az erkölcsös élet a mindennapok során, mely szoros köteléket és rendet alakított ki az egyének között. A régi emberek gondolataiban, cselekvéseiben szorosan kötődtek az őket körülölelő természethez, jobban megélték ezek misztériumát, létük nehézségeiben és boldogságában egyaránt. Jobban észrevették azt a gyönyörűséget, mely ott volt karnyújtásnyira, s nap mint nap körülvette, megérintette őket.
A jelenlegi helyzet nem ezt mutatja, a társadalom egyre elkeseredettebb, mindenki felelőst keres, mindenki mástól várja a megváltást. Az emberek nem találják önmagukat, a dolgukat és nem jutnak el egymáshoz sem. Nincs hitük önmagukban, s a másik emberben. Szomorúak, nem látják meg a minket körülvevő csodákat, elszakadtak a természettől. Nem értik, hogy miért van rossz érzésük, s főleg nem értik miért nem segít rajtuk senki. Pedig a segítség ott van mindenkiben, csak nem találják, mert senki nem vezeti őket abba az irányba, hogy minden belőlük indul ki, s először nekik kell megváltozniuk ahhoz, hogy a világ is megváltozzon. E gondolatokat már több ezer éve elmondta nekünk Epiktétosz, mégis mintha kallódnának, elvesznének a mai társadalom világában, mint ahogy a gyermekeink, a jövőnk.
Ezeket látjuk és gondoljuk mi, s ezért született ez a gondolat, hogy tegyünk valamit a változásért, az emberek boldogságáért.
Ennek keretében és szolgálatában szeretnénk létrehozni ezt a parkot, ahol az emberek visszakerülhetnek a valódi közösségbe, közvetlenül megtapasztalhatják a természet harmóniáját, s megszülethetnek bennük azok a pozitív gondolatok, melyek elindíthatják őket a pozitív változás felé. És mindezeket leginkább a gyerekeken keresztül, ő általuk szeretnénk elérni, hiszen ők a jövő, leginkább értük képesek a szülők, a felnőttek a változásra. Tatához egészen közel, s mégis egy önálló és csodálatos természeti környezetben, tavakkal, patakokkal, növényekkel gazdagon tarkított környezetben. Ez a mikrovilág szinte adja magát az általunk elképzelt dolgok kialakításához. Terveztünk ide kertészetet az óvodások, iskolások számára, melyben a gyerekek a magok és a palánták elültetésétől, a gondozáson át a termés elfogyasztásáig részt vennének a folyamatban.

gyerekek

Aztán ősmagyar vadonélő állatokat tágas térségben, a lehető legnagyobb szabadsággal tartani, ahol a gyerekek közvetlenül láthatják a rég volt idők házi és az erdők rejtekének vadon élő állatait, s ennek folyamodmányaként ezen állatok szaporulatait, mint kis társukat a természetben simogathatják, szeretgethetik.
Ehhez szorosan kötődne egy lovagoltatási program, melyet főként gyerekeknek szánnánk. Egyfelől fogyatékos, autista gyerekek terápiaszerű lovagoltatása, másrészt azon anyagilag hátrányos helyzetű gyerekek lovagoltatása történne, akiknek a szülei egyébként nem engedhetnék meg maguknak ezt a fajta élmény-ajándékot.

lovaskocsi

Tervezünk ide egy sövénylabirintust, amely a különböző tantárgyak anyagának kérdései és az azokra adandó helyes válaszok alapján – a játékosság és az izgalom beépítésével – mélyítené el a tárgyi tudást, s vezetné ki a gyerekeket a labirintus szövevényéből. Szeretnénk egy horgásztavat, mely kifejezetten a gyerekek számára adna ízelítőt a vízi világból, s egyben a horgászat élményéből.
Tervezünk továbbá jurta tábort, esti tábortűz programokat, jeles napokhoz kötődő szabadtéri rendezvényeket, ahová családok jöhetnek ki hétvégéken, s abban a szellemi és természeti környezetben élvezhetik a szabadidejük tartalmas, és reméljük tanulságos eltöltését, mely visszavonzza ezeket az embereket, s segíti kialakítani az ide kötődő közösségeket. Nagy szerepet szánnánk a zene örömöt adó erejének, melyet egy hangulatos vízi színpad segítségével képzelünk megvalósítani. Itt gyermekműsorok, klasszikus valamint hagyományos népi zenei és tánc programok zajlanának, s a környező térben időszakos, szabadtéri szoborkiállítás tenné változatosabbá a kultúrprogramokat.
Mindezek természetesen sok madár és virág társaságában, öröm lenne látni amikor a kisgyermekek azért könyörögnek otthon a szüleiknek, hogy hozzák ki őket a parkba megnézni az általuk ültetett paradicsomokat, megsimogatni kedvenc állatkájukat. Mindezek elősegítik gyermekeink kötődésének kialakítását az állatokkal, a természettel, s ezáltal ők már beleszoknak egy olyan közösségbe, mely óvja, vigyázza tagjait, ahol az egyik ember odafigyel a másikra, és segíti szükségében.
S ami a szeretet jegyében az egyik alapgondolata és eszmeisége ennek a létesítménynek, az az, hogy nem az anyagi haszonelvűséget helyezzük előtérbe, hanem embertársaink iránti szeretetünket, segítésünket, hiszen e nélkül sem elkezdeni sem beteljesíteni nem lehet ezt a küldetést.

Elképzeléseink között szerepel a tatai gyermekotthonból kikerülő fiatalok munkaerőként való alkalmazása, elősegítve ezzel az életbe, a társadalomba történő beilleszkedésüket.
Hisszük, hogy a jó célt szolgáló dolgokat a mindenség erői is támogatják.
Mindez, egy Tatán és környékén élő baráti társaság kezdeményezése, akik már elindultak a fenntarthatóság felé való átmenet rögös útján.”

A Fényeskert Tata nonprofit szervezet, melynek terveit, céljait honlapunk a nagyobb nyilvánosság elérésével ezúton támogatja.

További információk a Fényeskert Tata facebook oldalán érhetőek el.

 

lovak

 

Bors Melinda299 cikk

Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása. Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása. Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása.

1 hozzászólás

 • Bors László Válasz

  2016-07-17 at 15:41

  Gratulálok ezekhez a szép tervekhez , elképzelésekhez : remélem , sikerül mielőbb megvalósítani!
  Kár , hogy a rádiók , televíziók a negatív hírek dömpingje helyett nem az ilyen kezdeményezésekről tudósítanak , sokkal jobb lenne az emberek kedve :-)
  Tatán gyakran megforduló ember lévén jövőre én is felkeresem majd a Fényeskertet !

   

Szólj hozzá

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password