2017-ben elindulhat az Erdélyi tájegység építése a Szentendrei Skanzenben

 

Régóta megfogalmazódott igény válik valóra 2017-től azzal, hogy határainkon túli magyarság népi építészete és életmódja is bemutatásra kerüljön a skanzen tájegységei között. Az elmúlt tizenöt évben intenzív kutató- és terepmunka, valamint gyűjtés történt, amelynek eredményként több száz millió forint értékben sikerült pusztuló épületeket, műtárgyakat megmenteni.

Az MTI közleménye alapján 2021-ig több mint 100, eredeti helyén pusztulásra ítélt építmény és mintegy 35 ezer műtárgy kap helyet Szentendrén, az eddig felépült nyolc településcsoport mellé. Az épületegyüttes nemcsak az épített örökséget mutatja majd be, hanem a tájegység 1920 és 2000 közötti hagyományait és kultúráját, mindennapi életét is a nemzetiségi, vallási sokszínűségtől kezdve az oktatáson át a néprajzi örökségig.

Az 1,9 milliárd forintos beruházás a mintegy 103 ezer négyzetkilométeres terület 16 legjellegzetesebb földrajzi egységét fogja ismertetni a Szilágyságtól Kalotaszegen, Gyimesen Háromszéken keresztül Moldváig 21 portába sűrítve. Az épületegyüttesben áttelepített vagy hiteles másolatként felépülő épületek között kúria, unitárius templom, szász és román ház, iskola, tanya és esztena létesül majd, tükrözve a terület építészeti, társadalmi, kulturális és életmódbeli sokszínűségét.

Cikkindító fotó: Kalmár Zoltán

Bors Melinda299 cikk

Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása. Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása. Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása.

0 hozzászólás

Szólj hozzá

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password