Kisvárdán döntöttek az új Hungarikumokról

 

A tavalyi évben első alkalommal Veszprémben megrendezett gála sikereit követve, idén Kisvárda adott otthont június 17-én a II. Nemzeti Érték Gála Kárpát-medencei szintű rendezvénysorozatának. Az ünnepséget bizottsági ülés előzte meg, a kisvárdai Városháza dísztermében hat új hungarikumról döntöttek.

A magyar cimbalommal, a Törley pezsgővel, a Piros Arannyal és az Erős Pistával, illetve a kaptárkövekkel és a bükkaljai kőkultúrával bővült a Hungarikumok Gyűjteménye. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Hungarikum Bizottság kisvárdai ülését követően ismertette a listát. A tárcavezető elmondta, a bizottság döntése értelmében bekerültek a Magyar Értéktár tételei közé a magyar pásztor- és vadászkutya fajták, az egri bikavér, a tiszai halászlé, a Mihalkó-féle hortobágyi pásztorkalap, a mirelit-termékek, a tiszavirág és a tiszavirágzás, a dobostorta, valamint az Országos Kék Túra.

A politikus az új hungarikumok kapcsán hangsúlyozta, a világszerte ismert magyar cimbalom az egyik legfontosabb magyar népi hangszer, zenéjét az egész világon szeretik, a Föld legtávolabbi pontjaira is eljutott. A Piros Arany és Erős Pista paprikakészítmények pedig a magyar konyhának és étkezési kultúrának fontos elemei. A világmárkának számító Törley pezsgő mintegy száz országban kapható, a legfinomabb magyar borok és pezsgők sorát egészíti ki. A kaptárkövek és a bükkaljai kőkultúra pedig egyedülálló természeti jellegük miatt kapták meg a címet.

A Hungarikumok Gyűjteményébe a pénteki döntéssel már 60 érték tartozik,a Magyar Értéktár pedig 143 tételesre bővült.

A hír forrása: kisvarda.hu

Bors Melinda299 cikk

Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása. Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása. Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása.

0 hozzászólás

Szólj hozzá

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password