Biocsárda az alföldi pusztában

 

Balmazújváros határában, a hajdúnánási bekötőút közelében különleges épületegyüttes születik. Ötlete és megvalósítása Rózsa Péter, virágoskúti gazda nevéhez fűződik aki nemcsak a hagyományos, vegyszermentes biogazdálkodás elkötelezettje hanem egyben sikeres üzletember is.


A Balmazújváros melletti Virágoskúton mintegy 25 hektárnyi területen folyik zöldség, fűszernövények és egyéb szántóföldi haszonnövények permet- és vegyszermentes termesztése.
A hagyományőrző tevékenység másik része Hortobágy-Vókonya pusztán található, ahol szinte háborítatlan, gyönyörű természeti környezetben élő őshonos magyar állatok tenyésztése teszi teljessé a gazdaság működését. Magyar szürke marha, fekete és fehér racka, mangalica és szamár éppúgy megtalálható az állományban mint kopasznyakú tyúk, fodros tollú lúd, gyöngytyúk vagy pulyka. A közvetlen folyóparti, természetes környezetben tartott állatok ökológiai szemléletű tartása révén innen valóban egészséges étel kerülhet az asztalokra…
2003 nyarán került átadásra a minden igényt kielégítő biofeldolgozó üzem, ahol tájjellegű valamint erdélyi receptek alapján készült zöldség- és gyümölcskonzervek készülnek, mint például a híres és igen kedvelt zakuszka és padlizsánkrém.

A Virágoskúti Piac utcában lévő biobolt valódi „gasztroparadicsom” a betérő számára, ahonnan vásárlás nélkül egyszerűen képtelenség távozni. A pultban sorakozó hústermékeken, kolbászon, szalonnán kívül a friss zöldségig, a padlizsánkrémtől a gyógyteákig minden megtalálható. A boltban olyan, ma már ínyencségnek számító különleges árucikket is lehet kapni, mint a szamár-, vagy a bivalytej.

2014 őszén nyílt meg a biogazdaság debreceni mintaboltja, ahol a minőség és a szakmai hozzáértés a vevők igényeinek maximális kielégítésével is párosul. Az üzlet arculatának kialakítása már önmagában párját ritkítja: Makoldi Sándor és Győri László keze munkáit dicséri a kazettás mennyezet és az üzlethelyiség faragott tartóoszlopa a Boldoganya oszlop, mely hortobágyi pásztor szimbólum és szimbolikusan az Eget és a Földet köti össze.

Ennyi feladat és teendő sem volt elég azonban a virágoskúti gazdának, 5 évvel ezelőtt ugyanis egy valóságos biobirodalom építésébe kezdett Balmazújváros határában. A vállalkozás önerős beruházás, mely családi, baráti és olyan emberek összefogásával, munkájával jött létre, akik az élet legkülönfélébb területein szívügyüknek érzik a hagyományok megőrzésének küldetését.

Ottjártunkkor Rózsa Andrással, Rózsa Péter fiával beszélgettünk, aki elmondta, hogy az épületegyüttes központi részeként létesült mintegy 200 fő befogadására alkalmas „biocsárda” elsődlegesen rendezvények helyszínéül szolgál majd. Az épület terveit Makovecz Imre kezdte megálmodni, majd halála után tanítványa, Dósa Papp Tamás vette át annak befejezését.

 

A Rege a csodaszarvasról című mennyezeti festmény Makoldi Sándor keze munkáját dícséri, a 12 tartóoszlopot Győri László és Tóth Zoltán faragta. A cserépkályhák a kézdivásárhelyi László Károly keramikusmester gyönyörűséges alkotásai, de az épületben található valamennyi berendezési tárgy eredeti kézművesmunka.

Rege a csodaszarvasról – Makoldi Sándor mennyezetfestménye

Az épület pinceszárnyában sonka, kolbász és szalonna látványérlelők várják majd az érdeklődőket, és számos bioételből és italból lehet majd választani. A pultok egy része már működik, a napokban esküvőt is tartottak.


A lenyűgöző főépületet elhagyva a Kárpát-medence öt tájegységét bemutató parasztházakat tekintettük meg, melyek közül a gyönyörű homlokzatú kalotaszegi lakóház már teljes berendezésével tárja fel az egykori paraszti élet mindennapjait. A faragást Dezső János Újvárosi faragómester készítette.
Az épületegyüttes teljes befejezése szeptember környékén várható.

Kalotaszegi parasztház

 

 

 

Bors Melinda298 cikk

Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása. Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása. Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása.

0 hozzászólás

Szólj hozzá

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password