Könyvajánló: Friedrich Klára: Megfejtések könyve II.

3224016852
 

“A magyar rovásírást, mint a hagyományőrzés legnemesebb formáját kéne tisztelni, nem lenne szabad politikai eszközként használni. Rovásemlékeink egyúttal magyar nyelvemlékek is ezért nagy jelentőségűek” – vallja a Megfejtések könyve II. kötetének írója, Friedrich Klára.
Az első kötethez hasonlóan itt is a régi magyar írás történetét, adatait, megfejtéseik változatait olvashatjuk, kiegészítve a tanár szerző rovásírás oktatói tapasztalatival.

A kezdő, fő tanulmány A Nagyszentmiklósi Kincs megfejtési kísérlete. Mivel a kötet írója nem régész, a kincslelet korát sem állapítja meg, de azokhoz a szakemberekhez csatlakozik, akik készítési idejét a hun korba helyezik. Ahogyan az első kötetben, itt is több, a szakirodalomban eddig meg nem jelent, vagy meg nem fejtett rovásemlék ismertetésével találkozunk. Ilyen például a Rovásos kő a Mecsekben, Szendrey Gábor rovásírásos úrasztali edénye vagy a Viasztábla rovásírással a székelyföldi Futásfalváról. A múzeumrajongó szerző a Magyar Nemzeti Múzeumban és a Budapesti Történeti Múzeumban látható rovásemlékek rajzait is elkészítette. De megtudhatjuk azt is, vannak-e lehetőségei a grafológia tudományának a régi magyar írás területén. 

A könyv kapható a Magyar Menedék, Szkítia, Aranyvár, Két hollós, Püski könyvesboltokban és az Anima (Pult Kft.) Bolthálózatban. Kiadó: Szakács Gábor. Megjelenés éve: 2015.


Forrás: www.rovasirasforrai.hu

 

Bors Melinda299 cikk

Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása. Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása. Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása.

0 hozzászólás

Szólj hozzá

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password