Így készül az igazi őrségi tökös-mákos rétes!

 

Kóstoltak-e már csutris rétest? Tudják-e mi a hőkkünsütt perec vagy a kukoricamálé? Dagasztottak-e már dödöllét?

Nos, ha nem, mindezt megtapasztalhatják Szalafőn, az Őrségi Ízek Portáján. A legarchaikusabban fennmaradt őrségi faluban lehetőség van ugyanis a tájegység jellegzetes ételeinek megkóstolására, készítésének megtekintésére.

Felvételünkön Horváthné Tamáskó Ildikó és családjának segítő kis csapata mutatja be a híres tökös-mákos rétes elkészítésének fortélyait.

A tepsibe való 20 szelet réteshez elegendő tészta hozzávalói:
80 dkg finomliszt
1/2 liter langyos víz
1 evőkanál ecet
1 teáskanál só, valamint
1 evőkanál zsír vagy olaj

A legalább 20 percig, teljesen csomómentesre gyúrt tészta 1 órás pihentetés után meglisztezett asztalra kerül és kezdődhet a filmben bemutatott, nagy szakértelmet és ügyességet igénylő nyújtás…

A fenséges ízek megkóstolása után Ildikótól megtudtuk, hogy régen – és a helyiek ma is – szívesen fogyasztják rétestöltelékként a „csutri” vagy karórépát, mely tápláló és olcsó eledel.

A finom rétes után megízlelhettük a porta híres langallóját is (fele-fele arányban teljes kiőrlésű és finom lisztből készült majd a legkülönfélébb feltétekkel ízesített lepény), mely szintén a helyi ételnevezetességek egyike.

Az Őrségi Ízek Portájának jól bevált langalló receptje:
– 1 kg liszthez (50 dkg teljes kiőrlésű – és 50 dkg finom liszt) 1 db 5 dkg-os élesztő szükséges, melyet felfuttatunk és egy púpos evőkanál sóval keverünk össze. Hozzáadunk 1 evőkanál olivaolajat és annyi langyos vizet, „amennyit felvesz”- mondta ki a bűvös varázsszót Ildikó, amit a jó háziasszonyok édesanyjuktól, nagyanyáiktól pontosan ismernek…

IMG_3452


A nagy melegben szomjunk oltására citromfű teát ihattunk, melynek receptje igen egyszerű: a frissen szedett citromfüvet este egészében, felforralt vízbe dobják majd reggelig történő áztatás után ízlés szerinti mézzel fogyasztják.

S hogy mi is az a „hőkkünsütt” perec?
A hőkkün annyit tesz mint forró kövön, a sütt pedig sült, vagyis forró kövön sült perec, szintén helyi specialitás. A megfáradt vándorok és az arra járó, gasztronómiai élmények után kutató ínyencek másik kedvence, melynek kóstolása nélkül nem érdemes őrségi barangolásaink során tovább indulni…

Megköszönve szalafői vendéglátóink finom ételeit, Horváth Róbert, a házigazda díjnyertes szilvapálinkájával koccintottunk egyet búcsúzóul, a háziak és a vendégek egészségére, valamint a Nyitott Porta rendezvényeinek sikereire.

IMG_3466


Őrségi Ízek Portája
Szalafő, Papszer 22.
www.orsegi-izek-portaja.hu

Bors Melinda299 cikk

Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása. Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása. Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása.

0 hozzászólás

Szólj hozzá

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password