A boldogság forrása

 

A boldogság érzékeny, különleges és szemmel szinte láthatatlan virág. Minél jobban keressük kézzel fogható jelét, annál kevésbé tudjuk megtalálni. Kergethetjük tárgyakban, köthetjük csillogáshoz, anyagi javakhoz, vagy akár egy másik emberhez, álomvilágba veszhetnek vágyainak. Ha így szerezzük meg, fantom teste pillanat alatt elillanhat és csak kínzó üresség marad utána. Vágy egy újabb külső forrás megkeresése után, mely pillanatnyilag ugyan örömet okoz, de szomjunkat csak időlegesen oltja. A boldogságnak nincs súlyban, mennyiségben, színben vagy bármely más fizikai szinten mérhető mértéke. Máshonnan ered a természete.

Valódi forrása sokszor a legmélyebb sötétségben, a legreményvesztettebbnek hitt pillanatban képes megnyílni. Abban a mélységben, abban a kétségbeesetten elveszett állapotban, amikor úgy érezzük, hogy elhagyott az Isten. Amikor hitünk és legjobb tudásunk szerint mindent megtettünk, mégis elhagyott. Vagy talán nincs is. A legsúlyosabb kérdés, mit ember feltehet.
Ha Istent kívül keresi…

A legtöbb ránk nehezedő teher és megélés komoly próbatétel. Tanításait bármily nehéz is elfogadni, akkor kapjuk amikor meg is tudjuk oldani. Mert amikor a legsötétebb az éj, és a legelhagyatottabbnak érezzük magunkat, valójában ott állunk a világosság kapujában. Utólag döbbenünk rá, hogy az újrakezdés képességének ebben a minden erőt összegyűjtő, emberfeletti pillanatában csak azért nem láttuk Istent, mert valójában akkor vett minket a tenyerére.

Ekkor ugyanis valami nagyon fontos dolog történik. Valódi választás elé kerül az ember és maga dönthet további sorsáról. Ebben a kényszerűnek hitt, sorsfordító megállás-pillanatban benne rejlik minden lehetőség, és letehetővé válik a körülményektől, másoktól való függésbe hozott minden elvárás elhagyása. Egyszerre csak észrevehetünk egy segítő kezet, mely akár hisszük, akár nem, mindig ott van körülöttünk. Egy jó szót, vagy egy másik ember elesettségét, aki még nálunk is nagyobb segítségre szorul. Ha kezdetben csak egy pillanatra is levesszük az önsajnálat kínzó terhét, és másra tereljük a figyelmünket, már önmagában gyógyít minket is. Boldoggá tehet egy másik ember mosolya amit mi okoztunk, és a szomjazónak adott víz a mi szomjunkat is oltja.

S ekkor rádöbbenhetünk, hogy a minket segítő kéz valójában a mi kezünk…

A boldogság ott lakozik mindenben. A reggeli ébredésben, a madárdalban, a hajnali harmat frissességében, a nevetésben, az ölelésben, és a pillanat minden varázsában. Mindenben, ami jó érzéssel tölt el, és amire befolyással bírunk.
Mindenre, ami a jelenben történik. Arra, ami már eddig is körülvett, csak szépségét és formálhatóságát észre sem vettük, mert annyira igyekeztünk a szemünkkel meglátni és fizikai valóságunkban megérezni testet öltött, anyagiasult alakját, hogy nem jöttünk rá: forrása egyes egyedül belőlünk táplálkozik. A mi hozzáállásunkból a világ dolgaihoz.

Talán nem értékeltük eléggé az eddigieket, mert valami másra, többre, pontosan a mi igényeinknek megfelelőre vágytunk. Ez valahol rendben is van, de idáig csak rólunk szól. A valódi szeretetet máshol kezdődik. A körülmények sok esetben tőlünk függetlenek, az emberek pedig egyediek és önálló világgal rendelkezőek. Változékonyak és általunk szándékkal, erőszakkal, elvárással megváltoztathatatlanok. Most talán megláthatjuk a körülöttünk élőket olyannak, amilyenek valójában, mert megtanulhatunk jobban figyelni. Elfogadhatjuk őket és önmagunkat is annak, akik valójában vagyunk.

Megtanulhatunk egyszerűen, csak lenni. Érezni, érzékelni, közben csöndben és figyelmesen, értőn szeretni.

S ha a mi világunk eleinte épp hogy csak fülöncsípett, rövidke kis boldogság-pillanatait meg tudjuk ragadni, és az öröm forrásából egyre többet merítkezünk, lényünk egyszerre csak megtelik fénnyel. Ragyogása elindul és szép lassan mindent betölt, mert boldogságunk kiapadhatatlan forrása a legtisztább helyről, szívünk legmélyéről táplálkozik.

 Írta: Bors J. MelindaBors Melinda299 cikk

Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása. Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása. Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása.

0 hozzászólás

Szólj hozzá

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password