Tápláló hazai gyümölcseink

alma
 

Nyár vége közeledtével még inkább érdemes szervezetünket a meglévő idénygyümölcsök táperejével feltölteni. Hazánk őshonos fajtákban gazdag, így lehetőleg piacokon, őstermelőktől vásároljunk annak érdekében, hogy a lehető legegészségesebb forrásból származó vitaminokat, ásványi anyagokat tudjuk beszerezni. Most még viszonylag kedvező áron juthatunk a „legegyszerűbb”, de jótékony hatásairól talán kevésbé ismert alap-gyümölcseinkhez, melyeket elődeink szinte naponta fogyasztottak. Régen nem volt ismeretes a déli gyümölcsök széles palettája, mégsem volt annyi megbetegedés, hiszen az emberek ösztönösen tudták, mikor mire van szüksége a szervezetnek. Minden étel és gyógynövény azt a rezgést, azt az energiaforrást hordozza magában, melyre ott helyben a legnagyobb a szükség. Fogyasztásuk pedig akkor támogatja leginkább egészségünket, amikor az adott gyümölcsnek éppen idénye van. Ezt a bölcsességet, a természet rendjéhez való egyszerű és ésszerű alkalmazkodást napjainkban is célszerű szem előtt tartani! Ha tehetjük, kínáljuk gyermekeinket és fogyasszunk magunk is naponta friss hazai gyümölcsöt, melyek gazdag kínálatából, s azok szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásairól adunk kis ízelítőt.

Körte

A jelentős mennyiségű, (fele arányban a gyümölcs héjában található!) rosttartalom vízmegkötő tulajdonsága miatt növeli a széklet mennyiségét és serkenti a bélműködést. Így a  lehetséges rákkeltő anyagok is felhígulnak és gyorsabban távoznak az emésztőcsatornából.
Fogyasztásával főleg a vastagbélrák kialakulása előzhető meg.
Az ízletes, C-vitaminban és káliumban gazdag  gyümölcs gátolja a zsiradékok és a koleszterin felszívódását, ezáltal javítja a koleszterin anyagcserét és csökkenti a vér koleszterinszintjét. Reumatikus megbetegedésben és érelmeszesedésben szenvedők, köszvényesek gyógyítására alkalmas. Rendszeres fogyasztása csökkenti az elhízás, a cukorbetegség és a szívroham esélyét.
Nem elhanyagolható szempont, hogy a körte jól tárolható, ennek következtében akár egész télen át élvezhetjük a pompás gyümölcsöket.

Körtéfa, körtéfa,
Kőrösi, kerepesi körtéfa,
Városi gazda, gyöngyösi lány,
Könnyű járó kis menyecske, dobszerda.


Szilva

Értékes tápláléka az agynak és az idegrendszernek, mert serkentő, frissítő hatása mellett jelentős méregtelenítő hatással is rendelkezik. Tisztítja a beleket, magas rosttartalma miatt különösen az aszalt szilva székrekedés kezelésére ajánlott. Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma és antioxidánsai miatt immunerősítő hatással rendelkezik. Gyógyítja a hurutos, meghűlésese betegségeket, vizelethajtó és kimerültségben, vérszegénységben, máj- és epeproblémák esetén is javasolt fogyasztása. Talán kevesen tudják, de fitotápanyagai gátolják a rákos sejtek növekedését.
Influenza, vagy nagyobb vérveszteség után ajánlatos szilvalevet inni.

Hull a szilva a fáról.
Most jövök a tanyáról
Sej, haj, ruca, ruca, kukorica, derce

 

Dried Plums
Kép forrása: magyarvagyok.hu



Szőlő

A teljes szervezetet regenerálja, mert nagyon sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Antioxidáns hatása kedvező. Tisztítja a beleket, elősegíti az emésztést és az anyagcserét. A szőlőben lévő borkősavas sók enyhe has- és vizelethajtók, serkentik a bélmozgást, eltávolítják a szervezetben felgyülemlett salakanyagot. Cukortartalma igen magas, ami könnyen felszívódó természetes szőlőcukor, a szív gyógyszere is egyben.
Szőlőkúra ajánlott: vérszegényeknek, lábadozóknak, nőgyógyászati betegségekben, reumában, aranyeres bántalmakban szenvedőknek, valamint gyulladásos májpanaszok esetén. A vese és hólyagkövesedést megszüntetheti, a belső összenövéseket oldja, fokozza az epekiválasztást. Hasmenésnél, reumánál savanyú szőlő fogyasztása javasolt.
A szőlőmagolaj rendkívül sok vitamint tartalmaz, jótékony hatásai közül kiemelendő hogy erősíti az ereket, véd a meszesedéstől, optimalizálja a koleszterinszintet, kedvező hatást gyakorol a prosztatára és az impotenciára, gyulladáscsökkentő, védi a szemet és magas antioxidáns-tartalma miatt lassítja az öregedési folyamatokat.

Érik a szőlő, hajlik a vessző,
bodor a levele.
Két szegénylegény szántani menne,
de nincsen kenyere.

szőlő
Kép forrása: eletmodszer.com



Alma

Az almáról, a szó jó értelmében vett talán leghétköznapibb gyümölcsünkről nagyon sok szót lehetne ejteni, de most a részletes fajtaleírásoktól eltekintünk. Maradjunk a gyümölcs jótékony hatásainál, melyek közül elsőként magas ásványianyag- és vitamintartalmát, valamint antioxidáns hatását érdemes megemlíteni. A mondás szerint napi egy darab alma már jelentősen hozzájárul egészségünk fenntartásához. A reszelt alma gyógyítja a hasmenést, szabályozza a bélműködést. A jelentős mennyiségű rosttartalom növeli a széklet mennyiségét és puhaságát, ezáltal serkenti a bélműködést. Így csökken az áthaladási idő, mely igen fontos, hiszen a pangó széklet számtalan komolyabb betegség forrása lehet. Fogyasztása kedvezően befolyásolja a koleszterin anyagcserét, magas foszfortartalma miatt pedig az alma kiváló táplálék a szellemi munkások és az idegrendszeri betegségben szenvedőknek. Gyógyítja az ételmérgezést, bélhurutot, vérhast, bélfertőzéseket és a vesekövesedést meggátolja.

Kovács Gyula pórszombati erdész, akit 2010-ben az Év Zalai Emberének választottak, rendkívül sokat tesz az ősi magyar gyümölcsfa fajták védelméért. Korábbi anyagunkat e témában itt tekinthetik meg.

 

Galagonya

Népies neve: gelegenye, fehér tövis, Isten gyümölcse vagy cseregalagonya
A legelők, erdőszélek, cserjések sűrűjében termett növény termését októberben szedik. Virágos leveles ágvégét, hajtásvégét pedig gyógyászati célra használják.
A galagonyát a szív gyógynövényének is nevezik, mert bizonyítottan jó szíverősítő és szívnyugtató hatással rendelkezik. Serkenti a szívizom vérellátását, segít a vérkeringési problémák orvoslásában. Jótékony hatással van a fáradt, túlterheltségben, stresszben élő szervezetre.

Őszi éjjel izzik a galagonya
Izzik a galagonya ruhája
Zúg a tüske, szél szalad ide-oda
Reszket a galagonya magába

 

Kép forrása: napidoktor.hu
Kép forrása: napidoktor.hu


Kökény

Népies neve: kökönye vagy zabszilva
A hazánkban szinte mindenütt megtalálható tövises cserje a szilva rokona – bár kevesen tudják –  szintén gyógynövény. A szeptemberben érésnek induló kékeslilás, apró bogyós vadgyümölcs szinte bárhol megterem hazánkban.  Flavonidokban gazdag,  magas C-vitamin-tartalommal rendelkezik és jótékony hatással bír a szív- és érrendszerre. A terméséből készült lekvár nemcsak ízletes, de emésztési zavarokra is kiváló hatást gyakorol. Teájából készült főzete víz-és hashajtóként funkcionál. Leveléből főzetet készítve olyan szájvizet kaphatunk, mely enyhíti a torokfájást és csillapítja a megduzzadt mandulákat.

„Kék a kökény recece, ha megérik fekete…”

 

Kép forrása: Vitalitás Magazin
Kép forrása: Vitalitás Magazin

Cikkindító kép: Bennünk a világ

Bors Melinda280 cikk

Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása. Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása. Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása.

0 hozzászólás

Szólj hozzá

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password