Apiterápia

méhek
 

Bár a mézről, a méhészkedésről számtalan írás megjelenik, mégis kevesen ismerjük a szót: “apiterápia”. Annak jártunk utána, mit is takar részletesebben a kifejezés.
Az apisz – méh és a terápia szó összevonása a gyakorlatban méhészeti termékekkel való gyógyító terápiás rendszert jelent. A téma hatalmas, és bőven érdemes arra, hogy részletesen körüljárjuk. Az első részben a méhek jelentőségével és a méz csodálatos, jótékony hatású összetevőivel ismerkedhetünk meg.

A méhek és más, növényeinket beporzó rovarok jelentősége óriási. A növényi nektárból vagy élő növényi nedvekből gyűjtött természetes édes anyagot csak ők képesek saját testnedveik hozzáadásával átalakítani, raktározni, dehidratálni és lépekben érlelni. Munkájuknak köszönhetően minden harmadik falat étel a közreműködésükkel kerül előállításra, hiszen az élelmiszer-növények és a vadon termő növények 90%-a is a rovarok beporzásával szaporodik. Az utóbbi 2-3 évtized kevés nyilvánosságot kapott, mégis világméretű problémájává vált a klímaváltozás és a nagyüzemi mezőgazdaság által használt vegyszerek okozta méhpusztulás. Márpedig ha a méhek kihalnak, az emberiség is komoly veszélybe kerül. Az egyedüli hosszú távú megoldás a vegyszerintenzív nagyüzemi mezőgazdaságról való lemondás és az ökológiai gazdálkodásra való áttérés lenne, ennek valószínűsége azonban jobb belátás híján igen csekély.

 

Kép forrása: biocontroll.hu
Kép forrása: biocontroll.hu

Pedig a méhek által előállított csodálatos mézzel már az ókori egyiptomi, görög leírások, sőt az ősi hindu civilizáció is foglalkozott. Élvezeti értéke mellett már akkoriban gyógyításra is használták, több mint 300-féle betegséget gyógyítottak mézzel a korabeli feljegyzések alapján. Mai ismereteink szerint, a méz közel 70-féle gyógy- és fiziológiás hatással bír.

A méz:
– 8-10 féle szénhidrátot tartalmaz
– ásványi anyagokban, vitaminokban és illóolajokban bővelkedik
– fontos enzimekkel, szerves savakkal rendelkezik
– és aminosavak, fehérjék és egyéb bioaktív anyagok egész tárházát szolgáltatja.

Szőlőcukor tartalma könnyen emészthető és gyorsan felszívódik. A magasabb szőlőcukor tartalmú mézek (napraforgóméz, vegyes virágmézek) azonban könnyen ikrásodnak, és ezt a közhiedelem gyakran összetéveszti a hamisított, vagy megromlott mézzel. Pedig ezen könnyen segíthetünk, hiszen az üveget 40 C fokos vízfürdőben tartva a megikrásodott méz fokozatosan visszanyeri állagát és a benne lévő kikristályosodott szőlőcukor ismét feloldódik. A túlmelegítést azonban kerüljük, mert tönkreteszi a méz enzimanyagát és így a hasznos tápanyag elveszíti gyógyító jellegét.

Másik fontos mézben lévő szénhidrát-forrás a gyümölcscukor, mely fontos szerepet játszik a vércukorszint szabályozásában. A világpiacon kis közkedvelt akácméz igen gazdag gyümölcscukorban, 1-2 évig is megőrzi tiszta, átlátszó, folyékony állagát. Jobban édesít, de a szervezetben lassabban szívódik fel. Tisztasága és édessége miatt talán az akácméz az egyik legkeresettebb mézfajta.

A méz rendkívüliségét gazdag ásványianyag-tartalma tovább fokozza. A sötétebb mézek általában több ásványi elemet tartalmaznak, ezek főként a vas, a réz és a mangán. De a legfontosabb többi elem, mint a kálcium, a kálium, a magnézium, a cink és a szilícium is nagy mennyiségben van jelen a mézben.

Különlegesség, hogy az emberi vér 24 eleméből 22 a mézben is benne van! További érdekesség, hogy a vérhas kórokozóját 10 óra, a hastifuszét 48 óra alatt képes elpusztítani a méz, sőt még az E-coli baktérium szaporodását is megállítja!

A szakszerűen tárolt méz akár 2 évig is megőrzi vitamintartalmát mely ugyan nem veheti fel a versenyt a friss zöldségekkel és gyümölcsökkel, de mégis jótékony kiegészítője a méz számos gyógyító hatásának. B1, B2, B6, C-vitamin, valamint nikotinsav és folsav tartalma a legjelentősebb.

A mézben hatféle szerves sav mutatható ki, melyek az emésztést segítik és növelik az étvágyat, így a tartós, nagyobb mértékű mézfogyasztás egyértelműen súlygyarapodáshoz vezethet.

A méz csodálatos tulajdonságit tovább fokozzák azok az aromatikus és bioaktív anyagok, melyek a gyógynövényekből kerülnek a mézbe (eddig 120-féle aromaanyagot sikerült kimutatni).

 

Kép forrása: Varázslatos természet
Kép forrása: Varázslatos természet

A továbbiakban az apiterápia alkalmazási területeivel foglalkozunk.

Cikkindító kép forrása: femcafe.hu

Bors Melinda299 cikk

Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása. Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása. Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása.

0 hozzászólás

Szólj hozzá

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password