A méhméreg apiterápiás jelentősége

méhek
 

A méhek által termelt magas biológiai értékű anyagok felhasználása szinte felsorolhatatlan, de ki gondolna arra, hogy bizonyos esetekben még csípésük is jótékony hatással bírhat?

A méhméreg gyógyító erejét elődeink régóta ismerték, tudásukat megfigyeléseikre, tapasztalataikra alapozták. A múlt század 20-as éveitől azonban hivatalos kutatások is alátámasztották az addig feltárt eredményeket, vagyis, hogy a méhek csípésének hatóanyaga több betegség gyógyítására, és legfőképpen azok megelőzésére is alkalmas. Lássuk csak, mi mindenre használható az első hallásra különlegesnek tűnő gondolat?

A méhméreg a méhek sajátos mirigyváladéka, amelyet méregzacskójukban tárolnak és veszély esetén fullánkjukon keresztül juttatnak áldozatukba. A váladék színtelen, vízben oldódó bonyolult szerves anyag, mely a levegőn 20 perc alatt megszilárdul. A méhmérget a dolgozó méhek termelik, legnagyobb mennyiségben tavasszal, a fiatal egyedek.

A méhméreg több, mint 67-féle különböző anyagot tartalmaz, melyek közül a főbb összetevők:
– apamin: bénító idegméreg
– melitin: gyulladásgátló anyag, mely százszor hatékonyabb az erre a célra használt hidrocortizonnál.
Hat a hasnyálmirigy működésére, így az inzulintermelést befolyásolja.
– foszfolipáz: gátolja a véralvadást és a légzőközpont működését
– hisztamin: a vérnyomást lecsökkenti
– biogén anyagok: a szervezet védekező mechanizmusát serkentik
– illóolajok, ásványi sók, szerves savak, hisztamin és víz

A méhcsípés okozta allergia 3 fokozata ismert:
1. Az első fokozatba tartozó személyek szervezete képes az antigén megsemmisítésére védőanyagot termelni.
2. A második csoportba tartozóknál enyhe rosszullét és duzzanat lép fel.
3. A harmadik csoportnál (a népesség1-2%-a) a kialakult túlérzékenység bőrviszketéshez, nehézlégzéshez illetve rosszulléthez vezethet! Kezelése: antihisztamin tabletta, illetve a népi gyógyászat a csípés helyének útifű nedvével vagy propolisszal történő bedörzsölését ajánlja.

Régi megfigyelés, hogy a méhészek ritkán szenvednek reumás bántalmakban. Tény, hogy a  méhméreg heti 1-3x előnyösen hat az immunrendszerre és az alábbi megbetegedésekre kifejezetten jótékony hatást gyakorol:
reumás panaszok
– impotencia zavarok
– lumbágó
– ízületi gyulladások
– szív- és érrendszeri megbetegedések
– újabb kutatások szerint: Sclerosis Multiplex, Parkinson kór
– kozmetika (ránctalanítás, pattanások csökkentése)

A méhméreg-terápiát többféle módon alkalmazzák:  
közvetlen méhszúrással, steril méhméreg izom- és bőr alá fecskendezésével, galvánáramos kezeléssel, méhméreg tartalmú kenőcsökkel való bedörzsöléssel valamint apiterápiás akupunktúrával. A méhméreg kezelés 1-6 méhszúrás lehet a beteg állapotától függően. A mérget maximum 6-12 hónapig, 4 C alatti hőmérsékleten lehet tárolni.

A méhterápia legnagyobb jelentősége abban áll, hogy mivel természetes hatóanyagokra épül, elkerüli a szintetikus anyagok használatából álló mellékhatásokat. Ezek a problémák különösen akkor jelentkeznek, amikor – legfőképpen krónikus, hosszan tartó  megbetegedések esetén –  a szintetikus anyagokból nagy dózis kerül az emberi szervezetbe. Ha azonban rendelkezésünkre állnak a természet adta csodálatos, szelíd gyógymódok, miért ne éljünk azok tárházával?

Fontos azonban, hogy a méhmérget TILOS ALKALMAZNI:
– szemre, arcra, fejbőrre, hasra
– tuberkolózis és
– heveny gyulladások esetében
– nemi betegségeknél
– pszichés zavaroknál
– szívelégtelenségnél
– cukorbetegségnél
– valamint várandósság esetén.

Kép forrása: tengerekesfolyokelovilaga.network.hu

Bors Melinda299 cikk

Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása. Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása. Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása.

0 hozzászólás

Szólj hozzá

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password