Igényes szabadidőlovaglás Örkénytábor nyomán – Zablakert, 2017. szeptember 09.

058
 

Örkénytábort földrajzilag ma már senki nem fogja megtalálni Magyarország térképén. Sőt sokan, mi lovasok sem hallottunk még róla, pedig a múlt század elején, az Örkényen működtetett lovastiszt- és lovaglótanár iskola kulcsfontosságú szerepet kapott itt nevelkedő, később nemzetközi hírűvé vált kiváló lovasai és lovas oktatói révén. A motorizáció térnyerése előtt hazánkban is kulcsszerepet játszottak a lovas hadosztályok, és tagjainak kiképzésére minden országban kiemelt figyelmet fordítottak. Magyarországon sem volt ez másképp, így a bécsi és olasz mintára kialakított, a területi adottságok miatt Örkényen működtetett iskola a kor legfelkészültebb hazai oktatóbázisa lett, mely egyúttal a magyar olimpiai keret felkészülési helyszínévé is vált. Az itt tanító és itt végzett lovasok később a modern lovassport mai élvonalának számító USA, Nagy-Britannia és Hollandia lovaséletében is meghatározó alakok lettek. Ennek tiszteletére, a Zerinváry Lovaskultúra Egyesület szervezésében színvonalas lovas emléknap került megrendezésre szeptember 09-én szombaton, a Szentendrei-szigeti Zablakertben.

031
Az esemény házigazdái: idősebb és ifjabb Zerinváry Szilárd a program megnyitásakor.


A délelőtt folyamán elméleti tudnivalókat hallgathattunk, melynek kezdő előadója ifjabb
Zerinváry Szilárd mesélt a természetes lókiképzés alap
elveiről és a módszer emblematikus személyiségeiről világviszonylatban és hazánkban, Balassa Konstantintól napjainkig. Azt, hogy a lovakkal való emberséges és lószemléletű bánásmód mennyivel kedvezőbb eredményeket ér el mint az erőszakos, leigázó, a lovak lelkét megtörő módszer, már jóval Pat Parelli előtt ismerték, csak talán nem beszéltek róla annyit. A világhírre törő igazi suttogó története azonban nagy népszerűségre tett szert lovas berkeken belül és azon kívül is, így ma már szerencsére számos követő akad aki ezekre az alapokra kívánja helyezni a lovakkal történő foglalkozást.

Ezután dr. Gőblyös István lókiképző, a hazai szakma elismert és nagy tudású mestere és lovas oktatója tartott előadást az együttműködő hátaslovat kiképző módszerekről. A szakértő szerint az általa képviselt, ideális hátasló-képzés nem egyenlő a versenyorientáltsággal, a lóval való együttműködés a harmónia megteremtését kell hogy szolgálja, melyben ló és lovasa egyaránt jól érzi magát és önmagához képest folyamatosan fejlődik. Ha valami nem működik, el kell tudni dönteni, hogy az a ló együttműködési készségének, vagy szándékának hiányából adódik és eszerint érdemes dolgozni a feladaton. A lóval való együttműködés során nekünk kell alkalmazkodni annak érdekében, hogy a lovak testbeszéden alapuló egyértelmű kommunikációs jelzéseit elsajátítsuk. Ekkor kérésünk értelmezhetővé válik számukra, s „egy nyelven beszélve” jóval könnyebben megértethetik szándékainkat. Az előadó szerint a lovak tanítását lassú mozgásban és földről érdemes tökéletesíteni a jobb eredmény elérése érdekében majd később, hátukon is több ülősegítséggel támogathatjuk a közös munkát úgy mint a megfelelő súlypont biztosításával, a fej, -váll-, és csípő párhuzamosságának elérésével és az ülőcsontok áthelyezésével.

Sallay Sándor, a lovas oktatói szakma méltán ismert és hazai és nemzetközi szinten is elismert mestere a valódi örkénytábori lovaglásról tartott előadást. Az eredményes lókiképző munkához célszerű a fokozatosság elvének betartása, valamint a ló megfelelő fizikális felkészítése az adott feladatra. Sanyi bácsi hangsúlyozta, hogy a lovaglás kultúra kell hogy legyen, melynek során a kiképzési módszereket a lónak és a célnak megfelelően érdemes kiválasztani. A lovasnak kicsit lónak kell lenni, és az alkalmazkodás során születik majd meg az egyensúly – hangzott el az előadásban, melynek során számos kortörténeti érdekességgel is megismerkedhettünk. Talán Sallay Sanyi bácsi gazdag életpályája összegzéseként fogadhatjuk el állítását, miszerint a kiképzés egyenlő a türelemmel, a tanításra szánt idővel és a lószeretettel.

A jóízű ebéd elfogyasztása után, mely a háziak példás vendégszeretetét tükrözte, kíváncsian vártuk a délutáni edzéseket, hiszen végső soron az a lényeg, hogy az elméleti tudás hogyan ültethető a gyakorlatba.

Elsőként ifjabb Zerinváry Szilárd mutatta be a természetes lókiképzés és az erőszakmentes kommunikáció elvi működését egy szomszédos lovardában élő túlfűtött, hiper-érzékeny lovon, aki ráadásul még láb-felvételi problémával is küzdött.
A kezdetben minden zajra megriadó állat a szemünk láttára, mintegy fél óra leforgása alatt vált érdeklődő követővé, és a bemutató végére még a lábak felvétele is sokat fejlődött. A türelem és a
szakértelem együttes jelenléte rajzolódott ki remekül példázva hogy nincs reménytelen eset a problémásnak kikiáltott lovak esetében sem. Ha a ló bizalmát elnyerjük és időt szánunk rá, valamint akkor hagyjuk abba az aznapi gyakorlatot amikor egy feladat jó érzéssel és sikerrel zárult a ló számára is, remek eséllyel indulhatunk neki a következő napnak.

Zelinváry Szilárd lókiképző

A munka fázisai:


D
r. Gőblyös
István lókiképző bemutatóján a délelőtti előadás elméletének gyakorlatba ültetését láthattuk, földről történő irányító és szemléltető munka során. Az „állítsd egyenesre a lovat és lovagold előre” szlogen itt teljes értelmezést kapott, aprólékos és minden részletre kiterjedő magyarázattal szolgálva az érdeklődők számára.

dr. Gőblyös istván lókiképző

A délutáni bemutatók harmadik előadójaként Sallay Sándor látta el instrukciókkal Hárskúti Manót, aki Boldizsár névre hallgató Kunfakó lovával remekül végrehajtott gyakorlatokat mutatott be. A kistermetű ló nagyobb társait megszégyenítően bizonyította, hogy fajtájának méltó helye lehet a hazai lovaskultúrában.

kunfakó

Az egyre népszerűbbé váló Kunfakó tenyésztése még jelenleg is folyamatban van, melynek célja egy közepes marmagasságú, 130 – 145 cm magas, az ősi íjfeszítő népek, a szkíta, az avar, és a magyar ló alkatához és tulajdonságaihoz hasonló lófajta kialakítása. A Kelet-európai vadlóval rokon egyedekből és az arabok temperamentumos lovából kitenyésztett magyar fajta kifejezetten hátas célú és kiválóan alkalmas az ősi magyar lovas játékok felelevenítése, barantás bemutatók valamint hosszú távú lovas túrák és a lovas íjászat céljára egyaránt. A Kunfakó lovat marmagassága alapján már 6-8 éves gyermek is megüli, de teherbírása felnőtt számára is megfelelő. Az alacsony termetű, „energiatakarékos” lófajta egyre terjed hazánkban, s a kedvező tapasztalatokat, az elérhető eredményeket a bemutató remekül igazolta. Persze a megfelelő képességekkel és készségekkel rendelkező Boldizsár tehetségének kibontakoztatásához remek lovasa és a gazdag tapasztalatokkal bíró kiváló tanár, Sallay Sanyi bácsi közreműködése is szükséges volt.

 

130

Köszönet a nagyszerű rendezvényért, a remek előadásokért és a szervezők munkájáért, melynek során minden lószerető érdeklődő sok-sok élménnyel gazdagodott!

Írta: Bors J. Melinda
Fotók: Bennünk a világ

Bors Melinda299 cikk

Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása. Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása. Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása.

0 hozzászólás

Szólj hozzá

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password