Adjon Isten, jó napot!

12068693_10204122705268367_751222590790877314_o
 

Jó napot!” vagy „Szép napot!”

Mostanság egyre gyakrabban találkozunk a „Szép napot!” köszönési formával. Nos, gondolkodjunk el rajta, mennyire helyettesítheti a régi, megunt „Jó napot!” formulát.

A különbséget első pillantásra nem is vesszük észre, hiszen mindkettő egy jókívánság formát öltött köszönési mód. De mégis van különbség a gyökerekben és a jelentésükben.

Mindenekelőtt a SZÉP és a JÓ különbségéről lehet elgondolkodni. A JÓ egy belső, állandó, szellemi minőséget képvisel, a SZÉP egy külső, formai, anyagi minőséget.

Nem mindegy, hogy azt mondják valakiről, hogy jó, vagy azt, hogy szép. Emberi értékben gondolkodva inkább szeretjük magunkat jó emberekkel körülvenni, mint szépekkel. A szépség múlandó, de a jóság állandó, sőt egyre fejlődő belső tulajdonsága az embernek.

Vissza a gyökerekhez. Lehet, hogy ma már kevesen tudják, hogy a „Jó napot! ”egy régi szakrális köszönés csökevényes formája, ami még mindig hordozza magában az eredeti információt a „JÓ” szóban. Az eredeti forma: „Adjon Isten jó napot…. ! (a végére tették a köszönteni kívánt személy nevét, és/vagy esetleg a velünk való kapcsolat meghatározását is: „Adjon Isten jó napot Sándor szomszéd!”) Ezzel az üdvözlési formával a legmagasabb tökéletes minőség, az Isten áldását kérték a másik emberre. Amikor röviden akartak köszönni, akkor sem az „Adjon Isten”, hanem inkább a „jó napot”- részét hagyták el a mondatnak.

Később, ahogy a szakralitás kezdett kiveszni az emberekből, már kimaradt az Isten a köszönésből, és a formula átváltott a mindannyiunk által ismert és megszokott „Jó napot kívánok!”-ra. Most lehet töprengeni azon, hogy melyik jókívánság hoz nagyobb szerencsét az ember tevékenységére, az Isten áldásának kérése vagy a saját emberi személyünk szándéka, kívánsága.

Így aztán maradt a „Jó napot!”, ami még mindig tartalmazta a tökéletes isteni minőséggel való kapcsolatot a „JÓ” szó kapcsán, hiszen a „JÓ”, mint minőség az Istenhez kapcsolódik, a kollektív tudatba beivódott „Jóisten” kifejezésünk miatt. (A „Szép Isten” kifejezés úgy-e nem hangzik ennyire összetartozónak?). De amióta széplelkű honfitársaink az Isteni minőséggel még szoros kapcsolatban lévő „JÓ” szót „SZÉP”-re cserélték, már érezhetjük, hogy ez pontosan a lényegét tépte ki a köszönés még megmaradt formájának.

Mindezen emberi beavatkozások ellenére mégis benne maradt valami Isteni ebben a formulában is: a „napot” szó, ami talán nem annyira evidens, de az analógiás gondolkodás szerint ugyancsak az Isten szimbólumköréhez szorosan tartozó fogalom. Vajon, ez is el fog veszni a modernség lázában égő profán anyagi világunkban?

Írta: Tamás Mária


Cikkindító kép: Kalmár Zoltán

Bors Melinda298 cikk

Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása. Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása. Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása.

0 hozzászólás

Szólj hozzá

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password