Hogyan erősítsük immunrendszerünket télen a nyári napfény segítségével?

 

A táplálkozás eredeti funkciója szerint azt a célt szolgálja, hogy minél hatékonyabban töltsük fel szervezetünk energiakészleteit.


Ha a növényeket természetes formájukban megtalálható értékes tápanyagait megőrizve fogyasztjuk el, akkor tud szervezetünk a lehető legközvetlenebb módon és legkevesebb saját energiánkat elhasználva életenergiával feltölteni bennünket.


Mivel jellemzően az évnek abban az időszakában is aktív életet folytatunk, mikor a környezetünket alkotó, méréskelt övi természet vitamin- és ásványianyag-forrásként igen kis mennyiségű gyümölcsöt kínál nekünk – és mikor épp a legnagyobb szükségünk van rájuk immunrendszerünk védelmének erősítéséhez -, ezért azokat többféle mód igyekszünk tartósítani.

A tartósítási eljárások manapság leggyakoribb formája a befőtt- és lekvárkészítés. A magas hőfokú kezelés és a befőttesüvegben való légmentesítés következtében hosszú távra – akár évekre is – el tudjuk tárolni gyümölcseinket – ha van elegendő időnk befőzésükre és elég helyünk azok tárolására.
Sajnos azonban a befőtt és a lekvár formátumúvá vált gyümölcs a magas fokú hőkezelés miatt rengeteg értékes vitaminját veszíti el, amit például egy másik tartósítási módszerrel: aszalással meg lehetne menteni.

Az aszalás azonban nem csupán a gyümölcs értékes vitaminkészletének megőrzésében segít, hanem időt, belé fektetett energiát és tárolási helyet is sokkal kevesebbet igényel tőlünk.

 

Az aszalt gyümölcsök legtöbbjét aszalt formájában közvetlen is szívesen fogyasztjuk, de vízzel hígítva, összepépesítve friss gyümölcshöz hasonlatos ízű és vitamintartalmú gyümölcslekvárt is készíthetünk belőle.


Akinek van kertje, vagy 3-4 nm-nyi szabadban kialakítható tere, annak nagyon jó megoldás lehet egy napkollektoros aszaló, melynek elkészítése nem igényel mesterfokú hozzáértést, jelentős anyagi befektetést és magának az aszalványnak elkészítéséhez csupán a Nap energiájára van szükség.
Ezekben a saját készítésű aszalókban egyszerre akár 80-100 kg gyümölcsből is készíthetünk aszalványt 1-2 nap alatt.

Az interneten számos napkollektoros aszaló készítést bemutató videó található, melyek segítségével mindenki az igényeihez és lehetőségeihez legjobban illeszkedő formátumú, méretű aszalót készíthet.

Az első videóban leginkább az elméleti résznek vehetjük hasznát, míg a másodikban sok értékes gyakorlati tanácsot ismerhetünk meg.

https://www.youtube.com/watch?v=lhgtAUdJ-cg
https://www.youtube.com/watch?v=QdrooyfHuZc

Írta: Révász Péter

 

Nyitó kép forrása: energiacentrum.com

Bors Melinda300 cikk

Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása. Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása. Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása.

0 hozzászólás

Szólj hozzá

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password