Természetesen vegyszerek nélkül!

 

Napjaink egyik legfontosabb kérdése az árfogó környezettudatos szemléletváltás, melynek érdekében saját személyes életvitelünkben már mi magunk is nagyon sokat tehetünk. Sőt kijelenthető, hogy nem is várhatunk el globális változásokat, ha „belülről” nem indítjuk el a folyamatokat.
Földünk levegőjét, vizeit és termőföldjét
akkora mennyiségű kemikália szennyezi és olyan elképesztő méreteket ölt a környezetkárosítás, hogy az utolsó pillanatok egyikében vagyunk ahhoz, hogy sürgősen tegyünk valamit a folyamat visszafordítása érdekében.


A Földet ugyanis csupán használatra kaptuk élettérként saját emberi létezésünk megéléséhez, melyben az összes többi élőlény fölé emelkedett értelem, megértés és empátia lehetőségével együtt a felelősség felvállalásának feladata is a miénk.


Nem lehet elég korán kezdeni az erre irányuló ismeretek átadását, hisz gyermekeink és az ő gyermekeik lesznek azok, akik
bolygónkat tovább használják. Hogy hogyan lehet egész kis kortól fogva ezt a tudásanyagot átadni, annak nem is lehet jobb módja, mint személyes jó példánk.
A sok-sok lehetséges, szerteágazó környezettudatos témából most egyet kiválasztva, nézzünk néhány mosó- és tisztítószert, melyek hétköznapi alkalmazásával már mi is sokat tehetünk a vizekbe, táptalajba kerülő szennyeződések további növelésének elkerülése érdekében.
Most csak azok kerülnek említésre, melyeket jómagam is naponta használok. A felsorolás így a teljesség igénye nélküli.
Terméknevet szándékosan nem írok, sok és sokféle helyen vásárolható választék áll rendelkezésre, melyek között érdemes alaposabban szétnézni. A termékek allergén,- állatkísérlet- és tartósítószer mentesek.

MOSÁS

MOSÓDIÓ

mosódió hazánkban is egyre népszerűbb, nemcsak olcsósága miatt, hanem azért is, mert védi a környezetet és maximálisan bőrbarát. A kínai közönséges szappanfa termése, mely a dzsungeles területeken található meg. A Magyarországon fellelhető mosódió Indiából származik és 3 formában juthatunk hozzá a bioboltokban: megvásárolhatjuk a mosódió héját magát, a belőle készült port és folyékony formáját is. Mindhárom megoldás nagyon hatékony. Tökéletesen elbánik a foltokkal, makulátlanná teszi a ruhákat. Ugyanakkor nem fehérít, így a ruhák megőrzik eredeti színűket. (Viszont a fehér ruhákhoz ajánlott kevés fehérítő, például folttisztító só használata, hogy ne sárguljanak meg.)
Az általam használt folyékony mosódió b
ármilyen vízkeménységnél, bármely hőfokon (30-95) használható, kézi és gépi mosásnál egyaránt. Gépi mosásnál egy átlagos mosógépbe 5 kg ruhához 1-1,5 kupak koncentrátum szükséges amit lehet a mosószer adagolóba, illetve a mosógép dobba a ruhák alá is tenni. Így a 1,5 literes kiszerelésű folyékony mosódió gél, akár heti 3-4 mosással számolva 2-2,5 hónapra is elegendő. Mivel a mosódióhéjhoz hasonlóan illatmentes, így az öblítő programhoz tetszőlegesen hozzátehető kis mennyiségű mosóparfüm, igény szerint  illatossá varázsolva a ruhákat. A mosóparfüm több hónapra elegendő, mert csak egész kis mennyiség szükséges belőle.

 

Kép forrása: panorama-online.hu
Kép forrása: panorama-online.hu


FOLTTISZTÍTÓ SÓ

Fokozottabban szennyezett ruhák esetén folttisztító só használata javasolt. A biológiailag lebomló fehérítő- és fertőtlenítőszer (nátrium-perkarbonát) használata a mosódióval kombinálva ajánlott. Fehér ruhák mosásához, erős foltok előkezeléséhez és áztatásához kiválóan alkalmazható.

 

Kép forrása: hagyomanyosan.hu


A
só antibakteriális hatású, előáztatáshoz is ideális. Hatékonysága onnan ered, hogy a hidrogén-peroxidból aktív oxigén szabadul fel: így fehérít és fertőtlenít egy lépésben, környezetbarát módon. Már 30-40 fokon a környezetet kímélő aktív oxigén szabadul fel, mely az erős foltokat is megszünteti (tea, vörösbor, vér, fű, gyümölcsfoltok). A folt színanyagait oxidálja, ezáltal színtelenné teszi, a foltot képező anyagokat pedig vízoldhatóvá téve távolítja el a mosás folyamán. Kiválóan alkalmas fehér, és színes ruhák tisztításához is.


MOSÓSZÓDA

A mosószóda (nátrium karbonát, más néven sziksó) biológiailag lebomló, általános vízlágyító-, áztató-, zsíroldó- és tisztítószer, mely  erősen lúgos kémhatású, forró vízben jól oldódó fehér por. Ipari előállítása során nem keletkeznek környezetkárosító melléktermékek, vagyis teljességgel környezetbarát. Használható a mosáshoz önállóan is a hagyományos mosópor helyett vagy azzal kombinálva (1:1 arányban kiváltható a megszokott mosószer egy része), esetleg mosódióval keverve, ami tovább fokozza a folttisztító hatást.
A sziksóval sokkal olcsóbbra jön ki a mosás!

Érdemes tudni, hogy a forró vízben feloldott mosószódával zsíros tűzhelyet (előre beszórjuk picit megnedvesítve a felületet és állni hagyjuk 2o percet), csempét, linóleumot, padlót és mást is tisztíthatunk!

 

Kép forrása: Sokszínű vidék
Kép forrása: Sokszínű vidék


MOSOGATÁS ECET ALAPANYAGÚ SZEREKKEL

Az ecet egyidős vagy még idősebb az emberi civilizációnál, hozzávetőlegesen Krisztus előtt 5000-ben ismerték, nagyra becsülték, és az élet számos területén felhasználták. Már az Ó- és Új Testamentumban is olvashatunk arról, hogy az ecetet frissítőitalokhoz használták, és gyógyhatása miatt alkalmazták. Hippokratész, a híres görög orvos számos munkájában és könyvében ír az ecetről. Mézzel kevert almaecetet javasolt légúti bajokra, sebek gyógyítására használta, valamint a lepra legjobb ellenszerének tartotta.

Talán nincs a köztudatban, hogy olyan ecetalapanyagok léteznek, mint a bor, sör, rizs, gyümölcsök, vagy akár a méz. Ezekből rengetegféle ecet készül, amelyek mind-mind magukban hordozzák az alapanyagokra jellemző íz- és illatanyagokat. A jó minőségű, biológiai eljárással készült, sokszor akár évekig érlelt ecetek elsősorban fűszerek, és nem savanyítószerek. Pár csepp minőségi bor-, balzsam-, vagy gyümölcsecettel bármilyen ételt „megbolondíthatunk”, izgalmasabbá tehetünk. Kevesen tudják, hogy 2015. október 10-én hazánkban egyedülállóan, elsőként nyílt meg Bodrogkeresztúron az Acetánia Ecetmúzeum. Az elnevezés eredete az ecet latin megfelelőjéből, az acetum szóból származik, mely savanyút jelent. A Bor- és Gyümölcsecetgyártók Egyesülete által alapított múzeumban olyan pince-kiállítótérbe kerül a látogató, ahol a legkorszerűbb technikák segítségével ismerkedhet meg az ecetfajták sokféleségével, elkészítésük módjaival és az ecet kalandos történelmi útjával. Célja az, hogy megismertesse és ezáltal megváltoztassa azt az elterjedt közvéleményt, miszerint az ecet egyenlő egy közönséges műanyag flakonba helyezett savanyú, maró anyaggal.

Visszatérve az eredeti témához az ecet mint tisztítószer egyike lehet a háztartás leghatékonyabb, kellő arányban alkalmazva legkíméletesebb eszközeinek. Jómagam napi szinten egy fajta ecetes, ökotisztító mosogatószert használok.

Ablaktisztításhoz szintén az ecetet alkalmazom, 1 liter vízbe vegyített 1 deciliternyi mennyiségben. De Édesanyám tudásának, tapasztalatainak átvételével hasznosítom továbbá kávéfőző vízkőtelenítésére, edények, tűzhely, vízcsap, és fürdőkád tisztítására, csempe fugáinak vízkőtelenítésére valamint fél liter vízben fél literes dózisban higítva az ecet korábban nagy segítségemre vált a penész eltávolításában is.

Kép forrása: borecet.hu
Acetánia Ecetmúzeum (Kép forrása: borecet.hu)


VÍZKŐOLDÁS CITROMSAVVAL


A vízben jól oldódó és könnyen leöblíthető citromsav segítségével a különféle fürdőszobai és konyhai felületekről, a csempéről, műanyagról is jól eltávolítható a vízkő, amely mindemellett WC tisztítására is alkalmas. A háztartásban alkalmazható egyik leginkább környezetbarát szer hatása az ecetéhez hasonlítható, azonban itt nem kell számolnunk a maró, nagy mennyiségben kellemetlenné váló szaggal. A háztartási citromsav szobahőmérsékleten fehér, kristályos, sószerű anyag, melyet többek között gyógyszertárakban, illetve különféle bio- és zöldboltokban, webshopokban is be lehet szerezni,
fél kg-os kiszerelése nem több 5-600 forintnál, és mivel igen kevés (egy-egy kanálnyi) elegendő belőle, nagyon sokáig eltart. Nem árt azonban óvatosnak lenni vele, mert annak ellenére hogy környezetbarát, mégiscsak egy savas anyag, így gyermekek elől zárjuk el gondosan!

 

Kép forrása: citromsav.hu
Kép forrása: citromsav.hu


Összefoglalva tehát, a háztartásunkban előforduló természetes, vegyszermentes tisztító anyagokkal jóval olcsóbb, ugyanakkor éppolyan hatékony, de ami a legfontosabb, környezetünkre ártalmatlan módszerek egész tárháza áll rendelkezésünkre. Tegyünk apró lépéseket a tudatosság irányába ezúton is, kímélve a Földet, óvva a természetet és saját magunk, családunk egészségét!


Írta: Bors J. Melinda

Forrásmunkák:
webbeteg.hu, borecet.hu,
magyarkonyhaonline.hu, mosodio.net

Nyitó kép forrása: mosodio.net

 


Bors Melinda298 cikk

Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása. Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása. Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása.

0 hozzászólás

Szólj hozzá

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password