Fehérlófia

feher_lo
 

A Fehérlófia története jóval több, mint mese. Nem más, mint őseinktől örökölt élő mítosz, melyben a jelképek mindnyájunknak szóló üzenettel bírnak.

A történet változatai megtalálhatóak a török és mongol nyelvű népek meséiben, számtalan párhuzamot mutatva az ősi magyar vallás motívumaival. A táltos hit és annak jelképei a sztyeppei népek mitológiai világában szembetűnő hasonlóságot mutatnak.

A Fehérlófia tanító mese, mely elsősorban nem gyerekeknek szól. Legtöbb motívuma a sámánisztikus világhoz és annak beavatásaihoz vezet. A fehér szín ősidőktől fogva az isteni fény, a tisztaság, a tökéletesség szimbolikáját hordozza. Egyfelől a Nap jelképe, másfelől a fehér ló a csillagvilágban a magyarság számára oly fontos Nyilas csillagkép megtestesítője.

A mesében a fehér kanca egyben az Ősanya szimbóluma is, aki csodás teherbe esik és fontos küldetést teljesítő Emberfiút szül.

Fehérlófia a Nap gyermeke, egy különleges erő által óvott, védett, különleges körülmények között született Szellemi Erő, aki egy népet képvisel.

Útja során az emberi lét fizikai síkján történő valamennyi küzdelmén keresztül kell mennie, de a háttérben mindvégig ott munkálkodik az Égi kapcsolattal rendelkező Szellem.

A Fehérlófiáról szóló történetben megtestesül mindaz, ami a pusztai ember világképét mindennapjai során meghatározta. Üzenete nem más, mint az ősök és a teremtett világ tisztelete, és a természettel harmóniára való törekvés. Tanítása arra figyelmeztet, hogy az ember nem csupán individum, hanem egy nép, egy nemzetség tagja, akinek legfőbb ereje a közösség erejében rejlik.
A történeten végigvonuló szimbolika értelmezése kapukat nyithat emberi létünk eredetének megértéséhez.

A cikket írta: Bors Melinda

A videó forrása: YouTube – Hagyaték sorozat

 

 

 

 

Bors Melinda298 cikk

Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása. Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása. Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása.

0 hozzászólás

Szólj hozzá

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password