Magyar pásztorkutyafajták – IV. rész: A magyar vizsla

 

Magyar kutyafajtákat bemutató sorozatunkban most a magyar vizslát szeretnénk ismertetni. A fajta világszerte az egyik legismertebb magyar vadászkutya, jelentős állományai vannak nyugat-Európában és az Egyesült Államokban is. Legközelebbi rokona a drótszőrű magyar vizsla. Már őseink vándorlásai során is feltűnt egy, a vadászat minden mozzanatában segédkező barnás, időnként foltos kopószerű kutyafajta, melynek őseiből több fajta kereszteződésével alakult ki a végső, mai fajtajelleg. Az idők során több ábrázolásban is feltűnik ez a fajta, a legenda szerint ők űzték a csodaszarvast Hunor és Magor oldalán, és Zsigmond király legjobb hajtói is ők voltak. Vadászati jelentősége a XVIII. századtól fokozódott, a XIX. század végétől pedig már vizslaversenyeket is szerveztek Magyarországon, ahol a magyar vizslák sorra igen eredményesen szerepeltek. Szakszerű tenyésztése 1920 körül kezdődött, mára kialakult sokszínűsége alkalmassá teszi apróvad jelzésére, állására, mezei keresésre, lőtt vad visszahozatalára szárazon és vízen és sebzett nagyvad után-keresésére is.

A fajta jellemzője a könnyed, elegáns mozgás, a nagyfokú intelligencia, sokoldalúság és a kiváló alkalmazkodás. Rövid szőre nem igazán igényel ápolást, mert remek öntisztuló képességgel rendelkezik. Azonban ha folyamatosan lakásban tartják, szőre egész évben hullik és hajlamossá válhat betegségek kialakulására. Igazi eleme vitathatatlanul a vadászatban való segédkezés, kiváló szaglása, apportírozó képessége és készsége kiemeli a többi vadászkutya fajta közül. Gazdájáért és a vadászatért él-hal, nagyfokú mozgásigényét naponta többször is szükséges kielégíteni. Mindemellett gyermekszerető és családcentrikus, igazi jó társ egész életén át. Marmagassága 50-60 cm, súlya átlagban 25 kg.

Most az átlagostól eltérően, minden további leírásnál ékesebb személyes elbeszélést szeretnék továbbadni pilóta barátom, az örök vizslás, Roszkó Karesz tollából.
Egy férfias,
engem kellőképpen elérzékenyítő vallomás Böbéről, az együtt töltött idők emlékére…

Volt egyszer egy Böbe. Jobban mondva a BöbeLujza egyik fele. A TIZMELLŰ ASSZONY. (Sziszitől, Ricsitől kiragadva). Akik ismerték, ismernek tudják, milyen kapcsolat volt közöttünk.
Célozgatások, hogy miért nem nősülök újra, miért bajuszos a Lujza, vizslalány létére stb, mind, mind bensőséges viszonyunkra utalnak. Egy vakkantásból tudtam, hogy éhes, szomjas, ki kellene mennie, megjelent egy szemrevaló csaj, vagy most csak szeretetre vágyik. Igazán, őszintén, feltételek nélkül egyszerűen, csak a maga kicsit bolond módján, szeretett mindent, mindenkit aki – ami megérdemelte.

Mit mondjak. Igazán csak annyit, hogy nincs többé. Leírni ezt így, egyáltalán nem egyszerű. Hozzá kell tenni valamit.

Élt 17 évet, repült minimum 50 órát típusvizsgát semmiből nem szerzett, visszahozott 10000 db kavicsot, megkergetett 5 macskát, őt megkergette 2 macska, kétszer kifosztotta a kamrám óriási rendet vágva a felakasztott füstölt kolbászok és sonkák között, ásott minimum 1650 gödröt, szétszedett 5 pár cipőt, papucsot. Halálra bosszantotta G.K. bácsinkat, P.L. barátunkat, szeretett Arabunkat és még sok mást, akiket mi is bosszantottunk.

Megjárta Németországot, Ausztriát, Svédországot, Olaszországot, hazahozta Csorival és velem a Nimbus 4-et, Bepiszkolta egy hosszú úton K. Gyuri kabátját. Meg tudott enni egyszerre 12 tányér halászlevet, utána még kunyerált egy kis zsíros kenyeret, végezetül a kukából összeszedett hozzá egy kis nassot az előző napi szemétből. Egyszer majdnem fogott egy betörőt, csak azért nem jött össze, mert nem talált hirtelen széket és nem tudta hellyel kínálni. Törzskönyvének száma megegyezik szakszó számommal. 3907. Lehet véletlenül.

Szült egyszer 11, egyszer 5 kölyköt, melyek közül az egyiket Lujzának hívják. A 11-et, mivel én versenyeztem akkor, Icánál. Nála volt a szülőszoba és Ő volt a drága bábaasszony.

Hangosbemondó:

-FIGYELEM, FIGYELEM!! Közöljük kedves versenyzőkkel, kisegítőikkel és kedves vendégeinkkel, HOGY A BÖBE 11 KÖLYKÖT SZÜLT.

Többen kellettünk a kölykök neveléséhez, mert egyedül nem bírta szusszal, tejjel. Türelemmel igen, mert igen jó és szerető anya volt. Lujza ebben nem hasonlít rá.

Most így a végén meg kell vallanom, amit mindig is igyekeztünk titkolni, igen nagy céda volt. Szerette a szexet nagyon, bár az állatvilágban ez állítólag igen ritka dolog a nőstényeknél. Amikor kicsapongásai után megjelent a kiélt, fátyolos szemeivel majd a guta ütött meg. Az irigységtől.

Mindemellett sokan tudnának mesélni egy szegedi versenyről, ahol pont az erénycsősz oldalát villogtatta. Éjszaka addig ugatott a sátrak előtt, amíg mindenki vissza nem költözött a sajátjába. Ott is a guta kerülgetett mindenkit. Óránként csinált létszámellenőrzést és igen sok szépen induló alkalmi kapcsolatot döntött rommá, míg gazdája szétröhögte magát a sátrában. Oda véletlenül, vagy direkte (már soha nem derül ki) elfelejtett benézni.

Reggelente a kakasok haragja elől jó korán lecammogott a szegedi tó partjára és (törölközővel a vállán ) mint aki jól végezte dolgát, úszott egy nagyot.

Tartalmas élete volt és úgy ment el, ahogy elment. Amitől mindig is féltem, hogy egyszer csak magamra hagy. Elmegy meghalni valahova ahol senki nem látja. Büszke volt és nem szerette volna, ha látom a végét. Lehet, hogy csak misztifikálom, de valóban, 4 nappal ez előtt este kiment az utcára és 2 mp. alatt nyoma veszett. Azóta nem látta senki. Ilyet most csinált először. Ilyen hidegben este már az ajtót leste, mikor jöhet be?

Egyszóval, aki ismerte, vagy csak most hall róla először, szerette. Igazi reptéri eb volt. Minden reptéren első útja, a büfébe, kocsmába vezetett, felmérni ki van ott, kitől lehet kaját kunyerbálni, kit lehet csesztetni a kődobálásokkal. Ha egyszer valaki kézigránátot dobott volna el, azt is visszahozta volna.

Okos kicsit bohókás szeme eltűnt, már csak emlékeimben él.

Remélem oda került ahol jól fogja érezni magát és már kiszemelte, előrement barátaink közül az áldozatait. Akiket lelejmolhat, akik dobálják neki a kavicsot és aki szeretni fogja addig, amíg nem találkozom vele újra.

Írta: Bors J. Melinda és Roszkos Károly

 

Böbe az egyik repülésen
Böbe az egyik repülésen

Írta: Bors J. Melinda és Roszkos Károly

Bors Melinda298 cikk

Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása. Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása. Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása.

0 hozzászólás

Szólj hozzá

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password