Együk „két pofára” a céklát! – Gyenes Csilla Mária api- és fitoterepauta írása

 

Minden magára adó természetgyógyász vagy kulináris magazin, weboldal tele van a superfood ételek dicséretével. Egyet is értek azzal, hogy együnk minél többet ezekből a különösen értékes, tápláló ételekből, mert fogyasztásuk által rengeteg civilizált nyavalyánkból gyógyulhatunk ki, illetve megelőzésként is ajánlott beiktatni ezeket a táplálkozásunkba, mert általuk egészségesebbé, erősebb válhatunk. Ezek a magvak, termések, gumók, gyökerek, levelek koncentráltan tartalmazzák azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, valamint egyéb hasznos vegyületeket, amelyek hozzásegíthetik szervezetünket a tökéletes működéshez.

Én azonban annak vagyok a híve, hogy ha módunk van rá, akkor fogyasszunk olyan alapanyagokat, élelmiszereket, amelyek autentikusak a környezetünkkel, az adott évszakkal, a korunkkal, a nemünkkel.

Fontos, hogy táplálékunkat lehetőleg magunk által, organikus módon állítsuk elő, vagy 50 km-es körzeten belül, helyi gazdáktól vásároljuk meg! Hiszen mit ér a superfood-nak kikiáltott zöldség, gyümölcs, ha agyon műtrágyázott, de ennek ellenére mégis kizsigerelt földben termelték, és napokig utaztatták, mielőtt asztalunkra került?
Tudom, hogy pompás táplálék az avokádó a chia mag, a kelp, a wakame,a kakaóbab, az acai bogyó, a maca gyökér, a pakcsoj, no meg a quinoa, de higgyük el, hogy egy közép-európai magyar embernek, ezen a földrajzi szélességen, tökéletesen megfelel superfood táplálékként: a torma, a cékla, a savanyú káposzta, a csicseriborsó, a hajdina, a köles, az áfonya, a szeder, a csipke, a tökmag, a mák, az alma, a sütőtök, a brokkoli, a vöröshagyma, fokhagyma, és a „nyers” méz stb. fogyasztása.

Persze a felsoroltak között is szerepel olyan, mely Amerika felfedezése után került a táplálékaink közé, de a többségükre az jellemző, hogy több száz vagy több ezer éve termesztik Európában.
Egyébként az elmúlt időszakban, már annyi mindenről azt állították, hogy superfood táplálék, hogy 2007-ben az EU kénytelen volt egy törvényt hozni, ami alapján tilos a superfood kifejezés használata, ha az étel különleges tulajdonságait nem támasztják alá, komolyan vehető tudományos kísérletekkel.
Tudományos kísérletek, igaz gyógyulások igazolják egy igen közönséges, fillérekbe kerülő, könnyen termeszthető növényünkről, a CÉKLÁRÓL, hogy ő a superfood táplálékok királynője, mégis alig fogyasztjuk, legfeljebb ecetes lében ázott salátaként.

Pompás, csoda növény a CÉKLA, amihez lényegében egész évben könnyen hozzájuthatunk.


Miért ajánlatos sok céklát fogyasztani?

Csodálatos bíbor színéről az ember a vérre asszociál. S nyert, mert a legjobb vérképző zöldségünk, mert nemcsak sok vas található benne, de ez könnyen felszívódó formában van jelen. A magas vastartalom fokozza a sejtek oxigénellátását, ezért aki rendszeresen fogyaszt céklát, az egy idő után érzi, hogy teherbíróbbá válik, elkerüli a fáradtság. A gyönyörű bíbor színét, egy kén-cukor komplexnek (betanin) köszönheti, ami erős antioxidáns, így véd a daganatos betegségektől is. Több embernél fejlődött vissza rákos daganat, akik a Breuss- féle zöldség lé koktélt itták nyersen 42 napig. Ennek a koktélnak alapja a cékla.
Szerves savakat, glikozidot, vitaminokat (A, B, C), ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaz (pl. szilícium, kálium, kalcium, foszfor, vas, kén, cink, mangán, réz, jód, bór). Magas bór tartalma miatt már a görögök is afrodiziákumnak ették.

Emésztést serkentő, májműködést fokozó és enyhe vízhajtó hatása miatt tisztító-méregtelenítő kúrákban évszakváltás idején ajánlatos a fogyasztása. Mivel erősen lúgos kémhatású, hozzájárul szervezetünk sav-bázis egyensúlyának kiegyensúlyozott fenntartásához.
Magas a B vitamin és a magnézium-tartalma, ezért ajánlatos áldott állapotban lévőknek, vagy idegrendszeri problémákkal küzdőknek minél többet fogyasztani belőle.
Magas a nitrát tartalma, ezért vérnyomáscsökkentő hatású. A szervezetbe kerülő nitrátokat a testünk nitrogén-monoxiddá alakítja, mely értágító hatással rendelkezik. Akinek magas a vérnyomása fogyasszon sok fokhagymát egyen és igyon meg minden nap egy pohár nyers cékla levet vagy egy hónapig! Látványos javulásként csökkenni fog a vérnyomása! A NO nemcsak úgy hat az érrendszerünkre, hogy növeli a fizikai teljesítményünket, hanem gyorsabb gondolkodást is eredményez, hiszen igen sok oxigénre van szüksége az agyunknak, a megnövekedett NO ezt biztosítja.

Egyszóval, együnk sok-sok céklát, mert tőle jobban tudunk dolgozni, gondolkodni és szexelni, szebb lesz a bőrünk, segít megőrizni a fiatalságunkat! Még hosszasan tudnék a cékla gyógyító hatásáról írni, de nem teszem, mert valójában sokan nem erre, hanem a szombaton megtartott NEMZETI PARKOK ÍZEI rendezvényünkön, desszertként feltálalt, csodás céklatorta receptjére kíváncsiak. Mivel megígértem a nálunk lévőknek, hogy leírom a receptet, most megteszem.
Ez egy gluténre és laktózra érzékeny, vagy vega táplálkozást folytató emberek számára is fogyasztható torta, receptje. A tortát, kormin szőlő sűrítménnyel, egy kanál tejszínhabbal (laktózmentes) és málnaszemmel tálaltam.

CÉKLATORTA

Hozzávalók:
25 dkg sült vagy egyben főtt cékla
7,5dkg őrölt zabpehely
7,5 dkg méz vagy barna cukor
10dkg joghurt (laktózmentes)
5 dkg olaj
5dkg rizsliszt
3 tojás
5 dkg durvára darált dió
2 evőkanál kakaópor
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 fél zacskó sütőpor
1 kávéskanál szódabikarbóna
Biocitrom és narancs héja reszelve


Elkészítése:

A céklát megpucolom, apróra reszelem. A tojások sárgáját kikeverem a cukorral vagy mézzel. A tojás fehérjét felverem. A száraz alapanyagokat összekeverem egy tálban. A tojásos cukorhoz adom a céklát, az olajat, a joghurtot és azután hozzákeverem az összes száraz anyagot. Jól összekeverem a masszát. Lazán belekeverem a felvert tojáshabot. 18 cm-es kisebb kivajazott tortaformába öntöm. előmelegített180 C◦-os sütőben, kb. 40 percig sütöm. Tűpróbával megnézem, hogy megsült -e már? Ha kihűlt, csak akkor szeletelem fel!
Jó étvágyat!

Írta: Gyenes Csilla Mária api- és fitoterepauta
Vadvirág méhes-és gyógyítókert

Cikkindító kép forrása: Egészségmagazin

cekla_01

Bors Melinda298 cikk

Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása. Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása. Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása.

0 hozzászólás

Szólj hozzá

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password