Alapozástól a virágozásig – Cz. Budai Katalin, azaz „Tulipános Kata” bútorfestő, népi iparművész műhelytitkai Veszprémben

népi bútorfestés
 

Ezúttal a Bakonynánán párjával élő és alkotó Cz. Budai Katalin bútorfestő, népi iparművész műhelytitkaiba kaphattam betekintést Veszprémben, az AGÓRA Veszprémi Városi Művelődési Központban.

Katalin alkotásait már többször megcsodáltam az interneten, de egész más a képi világ nyújtotta benyomás, mint a személyes találkozás és megtapasztalás varázsa. Erre végül nemrégiben, a helyi értékeket bemutató Bakony-Expó elnevezésű rendezvényen került sor, ahol még a hatalmas vásári forgatag kellős közepén szerényen megbújó stand ellenére is azonnal feltűntek és megállásra késztettek a képeken látott, már-már ismerős darabok. Meglehetősen nagy hatást tettek rám, szinte egyesével szólítottak meg a gyönyörű, hagyományos népi motívumokkal festett tárgyak, tulipános ládák, tékák, tükrök és apróbb használati- és dísztárgyak, melyek közül igencsak nehéz lett volna kiemelten egyet is kiválasztanom.

népi bútorfestés
A sok gyönyörű festett kisbútor és dísztárgy közül nehéz a választás… (Fotó: Bennünk a világ)


Katával azonnal megtaláltuk a közös témákat, szót ejtettünk a magyar motívumkincsek gyönyörűséges tárházáról, a szimbólumok jelentőségéről és arról, mekkora szerepe is van hagyományaink őrzésének és tovább éltetésének napjainkban.
Mivel a vásári hangulat nem adott
lehetőséget mélyebb beszélgetésbe merülni, én pedig nagyon szerettem volna Katát leginkább alkotás közben bemutatni, gyorsan meg is beszéltünk egy következő találkozót. Erre pedig nem lehetett nagyszerűbb apropó, mint a Veszprémben tartandó, négy hétfői délutánt magában foglaló ALAPOZÁSTÓL A VIRÁGOZÁSIG elnevezésű bútorfestő tanfolyamra bekukkantani.

A sorban gyülekező tanulók szemmel láthatóan jó kedvvel és a várakozás telien érkeztek, hiszen az első héten már ízelítőt kaptak a saját maguk által készített egyedi alkotás örömeiből is, az elhangzott elméleti tudnivalókon kívül. A tanfolyam során a négy hét alatt megismerkedhetnek a bútorfestés mesterségének alapjaival, a festékekkel, felhordási technikákkal és a különböző díszítési eljárásokkal. Megtanulhatják az antikolás, a koptatás és a különböző ecsettechnikákat, de saját, hozott kisebb méretű díszíthető fa tárgyat is lehetőség nyílik a foglalkozásokra hozni.

A délután során magam is sokat tanultam, megtudhattam melyik a legmegfelelőbb ecset, hol lehet beszerezni az alkotáshoz szükséges hozzávalókat, milyen ecsetkezelési technikákkal lehet a legszebben dolgozni, azt is, hogy egy fa még bútor formájában is „élő anyag” és persze Kata pedagógusi vénáját is alkalmam volt megcsodálni.

 

népművészet, népi bútorfestés
A tanulók érdeklődve figyelik a bemutatott ecsetkezelési technikákat (Fotó: Bennünk a világ)

Oktatónk alapos részletességgel, először a többieknek együttesen, majd egyénenként is bemutatta a technikákat, javította a hibákat, de főként dicsért, tudva hogy a pozitív megerősítés mekkora hatással van a teremtő alkotókedv kibontakozására. De nem is lehet ez másképp, egy alkotóművész érzékenyebb, fogékonyabb az emberi lélekre, jó esetben pedig a pedagógia alapja a tanulók egyediségére való odafigyelés és tehetség kibontása. Nem is maradt el a sok szép darab, az alapozást követően a megmunkálandó felületek nemes egyszerűséggel a radiátoron kerültek szárításra, majd néhány ecsettechnika, sablon- és stencilminta bemutatását követően elérkezett a díszítő motívumok felvitele. Először papíron lehetett próbát tenni, némi „jártasságot szerezve” a még kissé remegő kezeknek, hiszen láthatóan nemcsak az oktató, hanem a tanulók is szívüket-lelküket szerették volna beletenni a készülő darabokba. Az este remek hangulatban telt, sorra kerültek ki a kezek közül a szebbnél-szebb első próbálkozások, az újdonsült alkotók büszkeségei.

 


És végül, egy kis ízelítő az este végére elkészült gyönyörű hallgatói munkákból…


Nagy örömmel töltött el a résztvevők vegyes életkora, fiataltól az idősebbekig mindenki nagy érdeklődéssel és befogadó lélekkel állt a feladat elé, hogy a szépből még szebbet, valami különlegeset, saját maga által készített egyedit varázsoljon.
Köszönjük Katának a lehetőséget, hogy bemutatta, bemutatja nekünk e gyönyörű, hagyományőrző szakma alapjait!

Írta. Bors J. Melinda


Cz. Budai Katalin bútorfestő, népi iparművész Herenden tanult porcelánfestőnek, de később a régi bútorok és a népi művészet szeretete a népi bútor készítése és festése iránti hivatás felvállalására késztette. Bútorai kézzel festett, méhviaszolt bútorok, népművészeti és iparművészeti tanács által zsűrizettek. Katalin a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület tagja is, az AGÓRA Veszprém Városi Művelődési Központ pedig méltó helyszínt biztosít a szakma iránt egyre nagyobb érdeklődést mutató érdeklődőknek.

nepmuveszet_03


Cz. Budai Kat
alin facebook oldala ide kattintva tekinthető meg.
További elérhetőség:
Bútorfestés, festett bútorok készítése

 

nepmuveszet_02

Bors Melinda298 cikk

Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása. Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása. Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása.

0 hozzászólás

Szólj hozzá

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password