Látogatóban Zircen, a “II. Zirci Mézeskalácsfalu”-ban

 

Valódi, mesebeli Mézeskalácsfaluba csöppentünk Zircen, a  rendezvénynek immár második alkalommal otthont adó Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház kiállítótermében, ahol egy fantasztikus, közösségépítő helyi kezdeményezés valósult meg a tavalyi esztendő után ismét.

A helyi és környékbeli települések vállalkozó szellemű jelentkezői itt adhattak tanúbizonyságot arról, hogy a mézeskalács nemcsak karácsonyi csemege vagy a fa dísze, hanem annál jóval több, igazi dísztárgy, akár valódi műalkotás is lehet.
A
több száz aprócska lámpácskától meleg fényűvé varázsolt, barátságos kiállítóhelyiségbe lépve egész mézeskalácsfalu tárult a szemünk elé ahol az apró házaktól a templomokig, a kerti hintától a malomig minden megtalálható, ami szem-szájnak ingere. Bár ez utóbbihoz persze azt hiszem, nem lenne szíve senkinek…

 


Az idén készült 33 alkotás valódi mesevilágba kalauzolja el a szemlélődőt, hisz a látvány már összességében is
elragadó, de az aprólékos részletek tanulmányozása még érdekfeszítőbb. Ebben az esztendőben ugyanis csintalan karácsonyi manók is tevékenykedtek a házikók között, akik mindenféle tréfával lepték meg a kicsiny házak lakóit. Megkeresésük nem volt egyszerű, de annál szórakoztatóbb feladat… :-)

 

Zirci mézeskalácsfalu

A gyönyörködés közben Bognár Anitával, a rendezvény fő szervezőjével és kislányával, a tüneményes, 11 éves Buza Blankával beszélgettünk a mézeskalács készítés apró kis titkairól és persze arról, mennyire jó lenne, ha minden iskolában teret adnának már kisgyermek kortól a képzelet világának fejlesztésének és az egyéni kreativitás megélésének.
Anita, másnéven Bogi valóságos művésze a kézzel készült tárgyaknak: dekorációs falfestményei, olaj-, akrilfestményei, grafikái és egyéb gyönyörű munkái itt tekinthetőek meg.

Blanka pedig fiatal kora ellenére nemcsak kézügyességével tűnt ki számunkra, hanem kedvességét, a feltehetően otthonról hozott szívélyes vendégváró oldalát is megmutatta nekünk. A vendégeket igazi kis háziasszonyként kalauzolta, invitálta egy forró teára és készséges idegenvezetőként mutatta be az általuk készített meseházikót, mesélt iskolájáról és arról is hogy az elmúlt évben mivel készült a kiállításra. Lelkesen vezetett minket végig a kis falun, láthattuk osztálytársa munkáját is, és a levegőben csimpaszkodó kis manó ügyeskedésére is fény derült.

 

Buza Blanka, édesanyjával közös alkotásukkal (Fotó: Bennünk a világ)
Buza Blanka, édesanyjával közös alkotásukkal (Fotó: Bennünk a világ)

 

A valódi fának látszó meseházról senki nem mondta volna meg, hogy valójában mézeskalácsból készült... (Fotó: Bennünk a világ)
A valódi fának látszó meseházról senki nem mondta volna meg, hogy valójában mézeskalácsból készült… (Fotó: Bennünk a világ)

 

A helyiségben központi helyet foglaló házacskákon kívül azonban egyéb látványosság is akadt, a falakat díszítő mézeskalács figurák, szívecskék, harangok és angyalkák, melyek a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola 1/b. osztályos tanulóinak keze munkáit dicsérik. Az alkotások egy nagyszerű pedagógus, Hegyiné Jakab Zsuzsanna támogató segítségével és szeretetteljes oktatásával készültek.

A látogatás során nemcsak egy különleges esztétikai élménnyel és a karácsonyvárás hangulatával, hanem egy nagyszerű helyi közösségi kezdeményezés szellemének átérzésével is gazdagodtunk, köszönet érte a szervezőknek és résztvevőknek!

A II. Zirci Mézeskalácsfalu 2017. december 6. és 2018. január 06. között, a múzeum nyitvatartási idejében látogatható.

 

A rendezvény facebook oldala ide kattintva olvasható.

 

Bognár Anita, a rendezvény fő szervezője és Buza Blanka (Fotó: Bennünk a világ)
Bognár Anita, a rendezvény fő szervezője és Buza Blanka (Fotó: Bennünk a világ)


A cikket írta: Bors J. Melinda

Bors Melinda298 cikk

Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása. Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása. Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása.

0 hozzászólás

Szólj hozzá

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password