Ajándékkészítő hétvégén jártunk Zircen, a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházban

 

Az ünnepi várakozás meghittségét varázsolta elénk a zirci alkotóházban megrendezésre kerülő kétnapos program, melynek keretében népi iparművészek, kézműves oktatók vezetése mellett hagyományos kézműves technikákkal ismerkedhettek az érdeklődő kicsik és nagyok.

Ott jártunkkor, a szombati napon elsőként Cz. Budai Katalin bútorfestő „kihelyezett műhelyébe” kukkantottunk be, ahol a művésznő kiállított karácsonyi munkái alapján bárki eldönthette, hogy milyen motívumot szeretne megjeleníteni az elkészítendő saját kis alkotáson. „Tulipános Katatürelmes segítségével szép sorra elkészültek az alapozások, melyek száradás után szelíden magukba fogadták az aprócska kezek első próbálkozó ecsetnyomait, felfedve a gyermeki világ képzeleterejének csodás varázsát. Persze a segítők és alkotni vágyók között szerencsére akadt néhány lelkes szülő és nagyszülő is, akik éppoly örömüket lelték a készülő díszekben mint a kicsinyek.


Második helyszínként a szalmadíszkészítést választottuk, ahol Szurgyi Zsuzsanna
kézműves oktató erősítette olykor letörni készülő önbizalmunkat, mert bizony, a látszatra egyszerű mesterség korántsem olyan könnyű. A tökéletesnek tűnő leheletsúlyú angyalkák, harangok és betlehemi jászlak mögött számtalan munkaóra, kézbiztonság és gyakorlat rejtőzik, ami a szemnek láthatatlan, de kipróbálva, komoly koncentrációt igényel. Végül kis segítséggel, de Zsuzsanna töretlen biztatása mellett nem maradt el a sikerélmény.

 

A múzeum harmadikként megnyitott alkotótermében Pappné Rácz Ildikó (művésznéven Csutkailda) csuhé csoda-birodalmába csöppentünk, hogy az imént készített jászolba megszülethessen a kisded. Ilda népi iparművész, és gyermek játszóház vezető is egyben, így a közös munkálkodás során sok közös témát érintettünk, melyek leginkább arról szóltak, hogyan lehetne a gyermekek csodás, ösztönös alkotóvágyát minél tovább szabadon megélni hagyni. A szülők biztatása és pedagógusok iránymutató szerepe rendkívül fontos lenne, de hatalmas lehetőséget jelentene a helyi közösségekben élő népi alkotóművészek hagyományokat átörökítő tanítása is, hiszen a népi mesterségek kipróbálása során a gyermekek megismerkedhetnének a természetes anyagokkal, a közösségben alkotás és az ajándékozás örömével. Így talán idősebb korukban is többen fordulnának a szakmák valamelyike felé, később pedig gyermekeiknek is átadhatnák a népművészetben rejlő értékek és üzenetek varázsát.

 

Szerencsére, élő, jó példaként és a helyiek áldozatos munkája révén a Zirci Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház évről évre teret ad a lehetőségnek, hogy a helyi és messzebbről érkező érdeklődők – kicsiktől a nagyokig – megélhessék a karácsonyi ajándékok kézzel készítésének lehetőségét és máshoz nem hasonlítható örömét.

Köszönet a színvonalas programokért, a foglalkozásvezetők segítségéért és a jóízű beszélgetésekért!


Írta: Bors J. Melinda

Bors Melinda299 cikk

Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása. Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása. Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása.

0 hozzászólás

Szólj hozzá

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password