“Sokezret nyilakkal” – a X. századi, “honfoglalás” kori magyar íjászfelszerelés

Forrás: Alfahír (Harmati András fotója)
 

Sokezret nyilakkal” címmel november 10-től február 27-ig látható a magyarok legendás fegyverét bemutató kiállítás Budapesten, az AVE Kiállítóházban. Az egyedülálló tárlat a X. századi honfoglaló magyar íjászfelszerelés világába kalauzol el bennünket, megelevenítve és valódi közelségbe hozva az eddig talán csak a történelemkönyvek oldalán olvasott és látott eszközöket. A „magyarok nyilaitól ments meg Uram, minket” felkiáltás akkoriban nem véletlen született, már a portyázó magyarok idejében rettegéssel töltötte el a nyugatot nemcsak haditechnikánk, hanem fegyvereink, lovasíjász-tudásunk és harcászati módszereink leleményessége is. A kiállítás létrehozásában szerepet vállaló Magyar Történelmi Íjász Társaságnál nemcsak a tárgyakat, hanem magát a munkafolyamatot is rekonstruálják. Így kerültek nagyközönség elé a hagyományos anyagokból, az akkori módon elkészített technológiával életre keltett darabok, melyeket az érdeklődők a kezükbe is foghatnak. A nyílhegyek és a tegez a korabeli feltárások alapján vasból, az íj és a nyílvessző pedig fából készült, de az elejtett állat minden részét felhasználták a fegyverek elkészítéséhez, úgy mint az inakat, bőrt, csontot, agancsot de még maga az enyv, mint ragasztóanyag is állati eredetű volt.

Forrás: avegaleria.hu

A tárlat a korhű íjakon kívül hitelesen szemlélteti az akkori életet, a fegyvereket, és azok előállítási útját a vaskohászattól kezdve a szarukészítésen át, a fa megmunkálásáig.

A kiállítást Mónus József világbajnok íjászunk nyitotta meg lövésével, aki szokásos szerénységével kijelentette, hogy megtiszteltetésnek érzi jelenlétét, hiszen úgy tartja, hogy a bemutató nemcsak Európában, hanem a világon is egyedülálló. Ez a kiállítás ugyanis nemcsak az akkori csúcstechnológiát, hanem az íjat mint fegyvert, a megélhetés és életben maradás eszközét is hitelesen mutatja be, az általa közvetített szellemiségen keresztül.

A látogató interaktív játékok keretében ismerkedhet a részletekkel, végezetül pedig kipróbálhatja, milyen lóhátról végigtekinteni a sztyeppén, és milyen érzés hátrafelé nyilazni.

További információk az AVE Kiállítóház weboldalán, ide kattintva érhetőek el.

AVE Kiállítóház
1065 Budapest, Hajós u. 21.
Telefon:
+36 20/312-5925
Nyitvatartás:
minden nap, hétfőtől vasárnapig 10.00 – 21.00 óráig

Reklámfilm:

 

Bors Melinda299 cikk

Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása. Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása. Bors Melinda bővebb szerzői leírása, bemutatkozása.

0 hozzászólás

Szólj hozzá

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password