Rólunk

Bennünk a világ – bevezető gondolatok

Kedves Olvasók!

Különleges és szívemnek kedves fórumot indítok nagy szeretettel útjára…
Különlegessége abban rejlik, hogy bármelyikünk írhatta volna vagy írhatná, hiszen tartalmazza mindazt a tudást, ami lelkünk legmélyéről fakad. Egyszerűen azért, mert itt születtünk, a Kárpát-medence ölelésében, génjeinkben hordozva őseink gondolatait, cselekedeteit, érzelmi- és hitvilágát, tapasztalatait. Misztikusan hangozhat, de egyre több tudományos kutatás eredménye látszik igazolni mindezt. Van azonban, ami ennél sokkal meggyőzőbb felismerés. Annak az igazsága, amit belülről, a szívünkből, ösztöneinkből érzünk… s ennek a belső bizonyosságnak az ereje talán minden eddiginél nagyobb erővel igyekszik a felszínre kerülni napjainkban. Forrásunk pedig olyan gazdag és kiapadhatatlan, hogy belőle merítkezve csak cseppeket emelhetünk ki a végtelen tengeréből, így annak teljes átfogására ez a honlap sem törekedhet.

Őseink eredetéhez, tudásához és hagyatékához visszanyúlni igen megtisztelő és lélekemelő elhívás. Valami újat, mások számára is értéket jelentő dolgot létrehozni mindig az emberi lét egyik legmagasztosabb feladata, s mint ilyen, hatalmas felelősség is. Hiszen ahogyan a jelenünk múltunkból táplálkozik, jövőnk is a jelenből épül, vagyis mindannyian a jövőbeli eseményekre ráhatással bíró jelen idejű emberek vagyunk.

Egy nép a történelmi ismerete, származása és kultúrája nélkül olyan, mint a fa gyökerek nélkül. Eleink élete, harcmodora, életmódja, hagyományai és népszokásai márpedig itt élnek bennünk.

Hazánkban a házunk, itthon az otthonunk. Anyanyelvünk értelmező, magyarázó csodája és hihetetlen gazdagsága semmihez sem hasonlítható. Rovásírásunk, népdalaink, néptáncaink, és népi motívumvilágunk gyógyító energiával töltenek fel és harmóniába rendeznek. Népmeséink burkolt és felszínre hozott tartalmában megtalálhatjuk a jelenbe átmentett régi korok üzeneteit, őseink építészetében pedig benne rejlik a teremtett világgal békességben és egységben élő, annak törvényszerűségeit tisztelő ember bölcsessége.

De ez a bölcsesség most máshogyan is a napvilágra kívánkozik. Annak felfedezésére, hogy felismerjük egyediségünk csodáját, adottságainkat és lehetőségeinket. Arra, hogy képesek legyünk a változtatásra és a változásra, és felismerjük az egyéni érdekeken túlmutató közösség összetartó erejének fontosságát. A teremtő gondolat hitét és a tett erejét.

Fontos célkitűzésemnek tartom az egyéni, példa értékű életutak bemutatását, a gyakorlati tapasztalat átadását és az élő közösségek kezdeményezéseit, mert vallom, hogy semmi más módon nem lehet jobban utat mutatni, mint személyes, hiteles példákon keresztül. Terveim szerint a honlap egy részét az olvasó is írja, örömmel várom tartalomba illő és megosztásra érdemes megkeresésüket!
Sokan, sokfelől igyekszünk most ugyanarra, de úgy gondolom, nem lehet elég helyről nyitogatni magyarságunkból eredő végtelen tudásunk kincses ládáját! S miközben a múlt hagyományai felélednek, az út során rádöbbenhetünk, hogy valóban, „Bennünk a világ”!

Bors J. Melinda
tulajdonos-főszerkesztő

 

 

Sólyomfi-Nagy Zoltán: Gyökér nélkül (részlet)

Gyökér nélkül semmit sem érek
Gyökér nélkül kidől a fa
Gyökér nélkül nem szól az ének
Gyökér nélkül nincs korona

Gyökér nélkül múltam rekesztem
Gyökér nélkül kidől a fa
Gyökér nélkül jövőm elvesztem
Gyökér nélkül nincs korona…

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password